www.langd.se

Finländaren Teemu Virtanen ska försöka slå världsrekord i längdskidåkning. Målet är att staka över 472 km, på ett dygn. FOTO: Oscar Sey.
Finländaren Teemu Virtanen ska försöka slå världsrekord i längdskidåkning. Målet är att staka över 472 km, på ett dygn. FOTO: Oscar Sey.

Mer än 47 mil längdskidor på 24 timmar

Den 22 februari ska finländaren Teemu Virtanen försöka slå världsrekord i längdskidåkning inne på Stockholms Stadion. Målet är att staka över 472 km runt löparbanorna, på ett dygn!

Totalt handlar det om att skida mer än 1180 varv på Stadions 400- metersbanor. Virtanen satsar samtidigt på att bli först att klara 22 mil under tio timmar - distansen för världens längsta längdskidlopp.

– Givet att förhållanden är perfekta, servicen fungerar enligt plan och jag får till en bra dag så är jag övertygad om att det finns en chans att slå rekordet, förklarar 52-åringen.

De 400 meter långa löparbanorna i friidrottsarenan, som byggdes till sommar-OS 1912, förvandlas under vintern till ett mycket uppskattat skidspår. Oavsett tid på dygnet lockar slingan mängder av motionärer i Stockholmsregionen som rundar fotbollsplanen och nöter mil efter mil inför stundande långlopp runtom i landet.

Namnen bakom rekordet
Att Teemu Virtanen kan åka skidor både långt och länge har han bevisat förut. Redan år 2010 tog han världsrekord genom att skida 433 km på 24 timmar. Sedan dess har bara två åkare lyckats åka längre under ett dygn. 2016 kom svenske längdprofilen Erik Wickström 5 km längre. Men båda rekorden formligen pulveriserades 2018 när Hans Mäenpää satte ett nytt världsrekord på hemmaplan i finska Levi. På 24 timmar stakade Mäenpää otroliga 472 km!

Teemu Virtanen är fast besluten att försöka ta tillbaka sitt rekord. Försöket i Stockholm innebär inte bara att han behöver skida nästan 1200 varv inne på Stadion. Han behöver också hålla en snitthastighet runt 20 km/h (3 min/km) för att lyckas. En grupp farthållare kommer att turas om för att hjälpa Virtanen att hålla tempot uppe.

– Jag vet att det kommer bli oerhört tufft men jag ska förberedda mig mycket väl. Jag vet dessutom vad som krävs då jag har gjort det förut. Det är både en mental och fysisk utmaning långt utöver det vanliga. Det gäller att komma in i vad vi kallar för ”the zone” och fortsätta även om världen runtom dig försvinner – det är skönheten i smärtan, säger Virtanen.

Stark öppning avgörande för rekordet
För att kompensera för troliga hastighetsdippar under rekordförsöket gäller det att inleda i ett högre tempo när kroppen är som fräschast. Går allt som planerat kommer Virtanen att avverka de första 22 milen på under tio timmar. Med den farten utmanar han ytterligare ett rekord.

Distansen motsvarar nämligen bansträckningen i Red Bull Nordenskiöldsloppet – världens längsta skidlopp, som avgörs i Jokkmokk genom orörd vildmark ovanför polcirkeln.
Det gällande banrekordet där innehas av norske långdistansproffset Andreas Nygaard. 2017 vann han 22-milsloppet med en tid på 11:48:07. Många anser att en tid under 10 timmar för 220 km vore något av en möjlig drömgräns att slå.

Nästa Red Bull Nordenskiöldsloppet går av stapeln den 28 mars 2020. Loppet kommer bli ett återseende för både befintliga och före detta världsrekordhållare. Alla tre, Wickström, Mäenpää och Virtanen, finns med på startlistan. Frågan som kvarstår är vilken titel som kommer gälla vem.

Teemu Virtanens kommande världsrekordförsök
Datum: 22/23 februari 2020
Starttid: 10:00 CET
Ort: Stockholm Stadion

Rekordets historia
472.007 km - Hans Mäenpää i Levi (FIN), 2018
438.575 km - Erik Wickström i Vålådalen (SWE), 2016 (inofficiellt)
433.459 km - Teemu Virtanen i Kuortane (FIN), 2010

 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...
vl_trippeln_20

Över 560 deltagare siktar på Vasaloppstrippeln

Att skida, cykla eller springa Vasaloppet är en utmaning i sig. Att göra alla tre lopp under ett och samma kalenderår – det som kallas Vasaloppstrippeln – är en bragd! Med nyheten Vasaloppstrippeln 30...