Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu har svenska forskare tagit reda på ur mycket energi man sparar på att ligga en bit ner i klungan. Här drar Andreas Holmberg klungan på väg in i Lundbäcksbackarna på Vasaloppet 2019. FOTO: Bildbyrån/Daniel Eriksson.
Nu har svenska forskare tagit reda på ur mycket energi man sparar på att ligga en bit ner i klungan. Här drar Andreas Holmberg klungan på väg in i Lundbäcksbackarna på Vasaloppet 2019. FOTO: Bildbyrån/Daniel Eriksson.

Forskning på Northug-taktiken - så mycket tjänar du på att ligga bakom

Alla minns vi Petter Northugs taktik att ligga en bit ner i klungan under loppen för att spara energi - och att sedan lägga in sin patenterade spurt och vinna loppen.
Svenska forskare har nu tagit reda på exakt hur mycket energi man sparar på att använda Petters taktik. Detta beskrivs i en artikel på idrottsforskning.se.

Mats Ainegren vid Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet, har lett forskningen där man studerat effekterna av ”drafting”, det vill säga att minska luftmotståndet genom att ligga bakom en annan åkare.

– Det är känt sedan länge att det ofta kan vara fördelaktigt att ligga i rygg i längdåkning. Men hur fördelaktigt och under vilka omständigheter är det ingen som vetat. Genom siffrorna vi tagit fram blir det tydligare för åkare och tränare hur stor vikt man bör lägga på denna aspekt under träning och tävling, säger Mats Ainegren till idrottsforskning.se.

I experimenten som genomfördes på ett stort rullband i en vindtunnel testades hur syreförbrukning (VO2) och hjärtfrekvens påverkades av att ligga först på rullbandet jämfört med att ligga bakom en annan åkare. Totalt deltog tio manliga och tio kvinnliga elitåkare i studien. Effekterna av ”drafting” studerades vid olika åkhastigheter och motsvarande fartvind och åkarna använde sig i testet av dubbelstakning i klassisk stil.

Resultaten visade att vid stakning i hastigheten 5 m/s eller snabbare gjorde det en signifikant skillnad på både syreförbrukning och hjärtfrekvens att ligga bakom annan en åkare, kontra att ligga först. För herrar var skillnaden i syreförbrukning cirka 3–5 procent och för damer cirka 2,5 procent. För damer krävdes det då att farten var 6 m/s.

– Det vi talar om här är sådana farter som eliten har på lättåkta stakpartier, till exempel i Vasaloppet. I den fart motionärer håller spelar det en marginell roll om man ligger framför eller bakom, det måste gå fortare för att luftmotståndet ska ha tillräckligt stor inverkan. Såvida det inte blåser motvind förstås. Då blir skillnaden ännu mer markant och effekter av ”drafting” intressant även vid motionärernas åkhastigheter, säger Mats Ainegren.

Du kan läsa hela artikeln i sin helhet här:
https://www.idrottsforskning.se/sa-mycket-energi-sparar-elitakaren-pa-att-kora-northug-taktiken/

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...