Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Svahn på pallen tillsammans med Maiken Caspersen Falla, till vänster, och Sophie Caldwell efter succésegern i Davos. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/PAtrick Steiner.
Linn Svahn på pallen tillsammans med Maiken Caspersen Falla, till vänster, och Sophie Caldwell efter succésegern i Davos. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/PAtrick Steiner.

Svahn flög till succéseger!

20-åriga Linn Svahn slog hela världseliten när hon på ett mycket imponerande sätt åkte hem sprintfinalen i Davos.
– Helt fantastiskt. Jag kommer att le hela dagen, sa Linn i segerintervjun.

Linn Svahn har öppnat säsongen mycket starkt på hemmaplan och nu visade att hon även räcker hela vägen internationellt.

Östersunds SK-åkaren åkte respektlöst och imponerande hela dagen. Sin kvartsfinal vann hon säkert före Anamarija Lampic. I kvarten var hon snabbast igen med målfoto mot Jonna Sundling.

I finalen så hände det att Jonna Sundling gick omkull i varvningen och det rörde till sig lite i fälltet. Det var dock inget som störde Linn som var framför. I sista motbacken fick Svahn lucka och höll hela vägen till seger.

Linn Svahn jublar på mållinjen. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/PAtrick Steiner.Linn Svahn jublar på mållinjen. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Patrick Steiner.

– Jag svävar på moln, sa Linn till SVT Sport och fortsatte;

– Jag kan mer, kände jag efter prologen. Jag ville åka smart effektivt inför målet att nå en final.

Om segern var oväntat för många så fanns den i Linns egna planer.

– Jag har Inte sagt det till så många men ett mål den här vintern var att vinna en distanstävling och det gjorde jag förra helgen. Etta annat mål var att också vinna en världscup den här vintern. Det kanske var lite hybris men nu klarade jag av det i första riktiga starten i världscupen, berättade Linn och fortsatte;

– Men jag vet att jag har ganska bra kapacitet att köra med.

Taktiken i finalen var den här:
– Jag hade övertag i backen. Jag kände att det gick fort fast jag inte tryckte på. Det gällde att markera plats och sedan släppa lös i backen.

Att Linn är snabb vet vi från de 100 meterssprintar hon vunnit. Hon har också en fantastisk teknik. Trots farten åker hon lugnt och stort och står bra på skidorna. Att det skulle bli seger i Davsos var ändå en stor överraskning.

Svahn visade redan på sprinten i Gällivare att hon skulle bli att räkna med på den här nivån när hon blev tvåa där efter masskraschen. På hemmaplan i Idre förra helgen var hon helt överlägsen.

Tvåa i loppet blev Sophie Caldwell på målfoto mot trean Maiken Caspersen Falla. Duon var 55 hundradelar bakom Svahn.

Stina Nilsson fick nöja sig med fjärdeplatsen, 91 hundradelar bakom vinnaren.

– Det var egentligen en bra dag men jag räckte inte till i finalen. Det blev lite stökigt när Jonna föll i varvningen, men de andra var duktiga.

Svahns seger kommenterande Stina så här:
– Hur grymt som helst. Hon har en bra svit hemma och kul att hon fick visa vad hon kan här. Det var mäktigt, men jag vet hon är stark.

Jonna Sundling slutade sist i finalen efter sin vurpa. Totalt sett en svensk toppendag. Maja Dahlqvist blev sjua, Moa Lundgren elva och Emma Ribom 29:a.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...