Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I veckan testades sprintbanan i Åre av tävlingsåkare, start vid den alpina nationalarenan och målgång på toppen efter första branten i slalombacken. Tuff och utslagsgivande var omdömena.
I veckan testades sprintbanan i Åre av tävlingsåkare, start vid den alpina nationalarenan och målgång på toppen efter första branten i slalombacken. Tuff och utslagsgivande var omdömena.

Längdåkare testade nya världscupbanan i Åre

En världscuptävling i sprint i Åre är det mest spektakulära tävlingsinslaget i vinterns världscup på längdskidor. I veckan kördes en testtävling med erfarna längdåkare på den nya sprintbanan i slalombacken intill den alpina nationalarenan i Åre. I februari är det världseliten som står på startlinjen för att ta sig an utmaningen.

I samband med vintersäsongens stora skidhändelse, världscuptouren, Skitour 2020, som inleds den 14 februari, med invigning på eftermiddagen på torget i Östersund, har arrangörerna byggt en helt ny längdarena i en av slalombackarna i Åre. Där det blir TV-sända sprinttävlingar med hela skideliten tisdagen den 18 februari.

I veckan som gick testades banan med bland andra före detta världscupåkaren Anton Lindblad på startlinjen.

– Det är ett annorlunda koncept att köra en världscuptävling i sprint i en slalombacke och bygga en bana för detta. Vi ville testa hur den fungerade, eftersom det aldrig körts en världscuptävling där förut, säger Anton Lindblad som också är banchef för sprinten i Åre.

– Min upplevelse är att det är en rättvis och utslagsgivande bana som avgör vem som är starkast för dagen. Det är absolut den tuffaste sprintbana jag kört.

Enligt honom är det slalombacken och stigningen som är skillnaden i Åre mot andra sprintbanor han åkt. Det är en lång och brant backe, något som man aldrig har sett i en världscupsprint förut. Det är mer uppför än utför.

Banan börjar med en stigning på cirka tretton meter första varvet och andra varvet är det ytterligare cirka 54 höjdmeter som ska intas innan målgång på toppen av första branten, totalt åker man 666 meter från start till mål.  

– Det är jobbigt och man får känna på mjölksyra. Jag tror att de flesta kommer att gilla banan för den är annorlunda och det är en rolig och positiv upplevelse, säger Lindblad.

Hans egen tid uppför banan i testloppet var inte fy skam, 2,50 minuter.

Anton själv testade banan.Anton själv testade banan.

Vem håller då Anton Lindblad som vinnare i världscupen?
– Jag tror det är en bana som passar många svenska världscupåkare, men jag gissar på att Stina Nilsson och Calle Halvarsson vinner, säger han.

Anton Lindblad avslutade sin framgångsrika längdkarriär efter förra skidsäsongen. Han har gjort 65 världscupstarter och varit med i landslaget i fem år. I Skitour 2020 är han banchef för världscupsprinten i Åre.

Anton Lindblad som nyligen avslutade sin elitkarriär som längdåkare är nu banchef för världscuptävlingen i Åre den 18 februari 2020.
Anton Lindblad som nyligen avslutade sin elitkarriär som längdåkare är nu banchef för världscuptävlingen i Åre den 18 februari 2020.

Skitour 2020 är ett samarbete mellan norska och svenska skidförbunden. Världscuptävlingarna för touren går i Östersund, Åre, Meråker och Trondheim med start i Östersund och invigning på torget den 14 februari. I Sverige är Sportkompaniet arrangör för tävlingarna. Mer information: www.skitour2020.com

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...