Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Svahn och Maja Dahlqvist jublar på pallen. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist jublar på pallen. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.

Ny svensk dubbel - Linn Svahn avgjorde för Sverige 2

Linn Svahn fick en härlig revansch för fallet på sprinten i går. Idag avgjorde hon sprintstafetten i Planica när hon spurtade ner Jonna Sundling i Sveriges förstalag på upploppet.
– Det är riktigt skönt. Maja har en sådan bra svit i teamsprint så jag gjorde mitt bästa för att fortsätta hålla i den, sa Svahn i segerintervjun.

Dagens vinst var Sveriges femte raka i sprintstafett i världscupen.

I det kraftiga snöfallet och tröga föret gick det lugnt på de första varven i finalen. När det var dags för näst sista sträckan satte Stina Nilsson i Sverige 1 rejäl fart och Maja Dahlqvist i andralaget hängde på. Bara Norges förstalag med Maiken Caspersen Falla kunde följa.

På slutsträckan hade Jonna Sundling täten från start följd av Linn Svahn. Norge med Ane Apelqvist Stenseth hängde med och Nadine Fähndrich från Schweiz åkte starkt och kunde ansluta.

In mot stadion vek Svahn ut och utmanade Sundling. Över upploppet var den 20-åriga Östersunds SK-åkaren starkast och grejade segern. Sundling tog andraplatsen sekunden bakom och precis före Fähndrich.

– Det här var skitkul, sa Maja Dahlqvist till SVT Sport efter segern.

– Det kändes ganska lugnt när Linn åkte sista sträckan. Hon sparade på krutet tills hon behövde. Hon var säker och stark, fortsatte Maja.

Svahn var rejält taggad inför sin slutsträcka.

– När jag såg Maja köra så bra så tänkte jag ”det är bara en sak som gäller, det är seger”.

Linn la sig i rygg på Jonna Sundling som drog hela vägen till sista motbacken där Svahn la in sin stöt.

– Jag fick det egentligen precis som jag ville idag också. Så fick jag chansen att visa vad jag kan på upploppet också. Jag är väldigt nöjd med dagen, det är så kul att köra teamsprint.

Stina Nilsson kommenterade tävlingen så här för SVT Sport:

– Det kändes väldigt bra idag. Väldigt kul att kunna gå för det på min sista sträcka. Det var extremt tungt före idag.

Om segerlaget sa hon så här:

– Dom var jättestarka. Idag känns det som vi alla fyra är vinnare. Vi hade lagtaktiken att vi skulle gå för varandra och hjälpa varandra och inte trampa på varandra. Jättekul att vi blev etta och tvåa idag.

Prispallen: Jonna Sundling, Stina Nilsson, Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Laurien Van Der Graaf och Nadine Fähndrich. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.Prispallen: Jonna Sundling, Stina Nilsson, Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Laurien Van Der Graaf och Nadine Fähndrich. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.

Officiellt resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...