Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson gjorde en imponerande comeback när hon åkte in som trea i Tour de Ski-starten i Lenzerheide, Schweiz. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Ebba Andersson gjorde en imponerande comeback när hon åkte in som trea i Tour de Ski-starten i Lenzerheide, Schweiz. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Suverän comeback av Ebba Andersson

Det blev en suverän comeback av Ebba Andersson när hon åkte in som trea på första etappen av Tour de Ski.
Med startposition 27 jobbade sig Ebba snabbt upp till en position långt fram i fältet och spurtade till slut i mål som trea, 12,9 sekunder bakom vinnaren Therese Johaug.
– Det här var mer än jag hade förväntat mig, sa Ebba till SVT Sport.

Therese Johaug satte gasen i botten på andra varvet och skapade snart en lucka till övriga åkare. Ebba Andersson med startnummer 27 och Ingvild Flugstad Östberg, som också gjorde comeback, med startnummer 26 hade avancerat och bildade andraklunga med Heidi Weng, Astrid Uhreholdt Jacobsen och Natalia Nepryaeva.

Johaug hade som mest en ledning på runt 18 sekunder men tre åkare åkte snabbare än Therese på slutet. Heidi Weng tog andraplatsen 12,3 sekunder efter och sex tiondelar före Ebba som spurtade starkt och sträckte fram en två tiondelar före Östberg.

En mycket imponerade och stark comeback av Ebba efter sin knäskada. Så också av Östberg som varit avstängd från tävlande av hälsoskäl.

– Det var jättekul att rejsa och känna att kroppen svarade bra. Och jättekul att det räckte till en pallplats, sa Ebba till SVT Sport.

– Det betyder jättemycket att få så här positiva besked med en gång. Det ger mig trygghet till det jobb jag gjort, fortsatte Ebba.

Hur det var att ta sig fram från sin startposition långt bak kommenterade Ebba så här:
– Jag försökte hålla mig lugn och hitta luckor och inte stressa upp mig. Jag kom fram ganska bra.

Där bakom åkte Moa Lundgren och Charlotte Kalla bra lopp. Moa spurtade in som åtta 41,3 sekunder efter Johaug och sex tiondelar före niondeplacerade Charlotte. Också Ebba Ribom gjorde ett riktigt bra lop och slutade på 16:e plats mindre än tio sekunder bakom Lundgren och Kalla.

Moa Lundgren spurtar i mål precis före Charlotte Kalla. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Moa Lundgren spurtar i mål precis före Charlotte Kalla. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Stina Nilsson fick en tuff start på touren med 24:e plats dryga minuten efter Johaug. Efter målgång kunde Stina berätta för SVT Sport att hon besvärats av hennes revbensskada från i höstas.

– Formen var det inget fel på men jag har haft lite känningar i veckan som kanske påverkat mer än vad jag trodde på förhand, berättade Stona

Smärta i revbenet störde Stina i loppet och så här sa hon vidare.

– Just nu känner jag ganska mycket. Jag fick en hel del känningar efter tävlingarna i Planica som jag försökt att parera, men det påverkade nog mer än vad jag trodde.

Det blev en tråkig start på Tour de Ski för Stina Nilsson som hade rejält ont i sin gamla revbensskada. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Det blev en tråkig start på Tour de Ski för Stina Nilsson som hade rejält ont i sin gamla revbensskada. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

På frågan om det blir det en fortsättning på touren svarade hon så svarade Stina att hon måste fundera lite men att det finns en klar risk att hon måste hoppa av direkt efter dagens lopp.

Jonna Sundling var i början med långt fram i fältet men föll tillbaka till en 32:a plats i mål. Elina Rönnlund blev 37:a och Maja Dahlqvist åkte i mål först på 72:a plats.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...