Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En jublande Sergey Ustiugov tog hem första etappen på Tour de Ski i Lenzerheide, Schweiz. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
En jublande Sergey Ustiugov tog hem första etappen på Tour de Ski i Lenzerheide, Schweiz. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Ustiugov ryckte till seger - Häggström 16:e

86 åkare på en trång och relativt lätt bana, då blev det tight om positionerna. Så såg det ut när herrarnas första etapp kördes på Tour de Ski.
Trots detta lyckades Sergey Ustiugov rycka ifrån övriga åkare på slutet och ta segern fyra sekunder före Johannes Hösflot Kläbo och Alexander Bolshunov. Johan Häggström blev bäste svensk på 16:e plats 16,2 sekunder bakom vinnaren och dryga sekunden före Jens Burman som 21:a.

Efter en avvaktande inledning på loppet så blev det hög fart på slutet genom framförallt Alexander Bolshunov och Sergey Ustiugov. På slutvarvet gjorde Ustiugov ett ryck och skapade en lucka han kunde hålla hela vägen till mål.

Johan Häggström låg runt 10-15 plats mest hela loppet medans Jens Burman åkte lite mer upp och ner i fältet. Burman blev också utträngd utanför banan i en kurva under loppet men klarade att hålla sig på benen.

Johan Häggström pustar ut efter målgång. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Johan Häggström pustar ut efter målgång. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Häggström och Burman hade lite olika uppfattning om hur det var att åka loppet när det var så tätt och samlat fält.

– Det var kul! Det var tight och mycket handlade om att bevaka sin position, sa Häggström till SVT Sport.

– Idag var det bökigt. Det går inte på en sån här bana. Det är hopplöst liksom, man måste ligga topp fem där framme hela tiden och hålla den placeringen, annars går det inte. Det för trångt, det höll på att smälla stavar hela tiden, sammanfattade Burman.

För Johan Häggström så var som sagt upplevelsen lite annorlunda. Så här sa han vidare till SVT Sport:

– Det var en kul start på touren. Jag var laddat för att köra på slutet men de andra hade också mer att köra med, men det är ju inte långt upp. Jag hade inte det sista krutet att kunna gå med sista gången upp mot toppen.

Jens Burman var kritiskt till att man valde att köra ett lopp med gemensam start på den här banan.

– Det är för smal bana att åka masstart på. FIS måste tänka till, jag fattar inte… det här går ju inte. Med bredare bana och tuffare varv hade det gått men inte som det var idag, kommenterade Jens och fortsatte;

– Jag försökte ta mig fram några gånger och ligga där framme men det kom folk på alla håll och trängde sig om. Jag hade en pigg kropp i alla fall, så det var ingen katastrof så. Förhoppningsvis blir det lite roligare lopp framöver.

Jens Burman tyckte det var en alldeles för trång bana att köra masstart på. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Jens Burman tyckte det var en alldeles för trång bana att köra masstart på. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Tredje svensk i mål var Karl-Johan Westberg som 35:a 40 sekunder bakom vinnaren och ett par sekunder före Calle Halfvarsson som 37:a. Björn Sandström blev 42:a, Axel Ekström 56:a och Oskar Svensson hade en tung dag och åkte in som 76:a av de 86 åkarna.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...