Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Calle Halfvarsson slog till med en fjärdeplats på tredje Tour de Ski-etappen efter en riktigt vass avslutning. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Calle Halfvarsson slog till med en fjärdeplats på tredje Tour de Ski-etappen efter en riktigt vass avslutning. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Stark fjärdeplats av Halfvarsson i Toblach

Räkna aldrig bort Calle Halfvarsson. Sågmyrasonen har varit rejält uträknad av många, ibland av sig själv. Idag visade han att han hör hemma i världstoppen med sin fjärdeplats på 15 kilometer skejt i Toblach, Italien.
– Jag började vakna lite till liv idag, sa Calle till SVT Sport efter fjärdeplatsen på tredje Tour de Ski-etappen.

Förkylningar har stört mycket av inledningen på den här vintern för Calle Halfvarsson. Häromdagen gjorde också en axelskada att han inte kunde fullfölja sprinten under Tour de Ski.

Men helt plötsligt är Calle tillbaka där han hör hemma. I världstoppen.

Så här förklarade Calle själv hur det kunde gå till när han intervjuas av SVT Sport efter loppet.

– Nu har jag fått två race med mig sen Ruka. Det var väl det som behövdes, sa Calle med ett leende.

Skadan som stoppade honom i sprinten var snudd på bortblåst.

– Det var bra. Jag funkade bra. Jag känner lite nu men det är så lite, jag kände inget under loppet.

Många gånger har en för snabb öppning i loppen varit Calles fall. Idag gjorde en lugn öppning att det fanns krafter kvar på slutet. Efter 3 kilometer var Calle 23:e man, 22 sekunder efter vinnaren Sergey Ustiugov. I mål var han fyra, 29,6 sekunder bakom ryssen.

– Jag tycker jag går ut jättelugnt och det var väl planen, men kanske inte fullt så lugnt. Men jag kanske behöver gå ut lugnare än vad jag tror, så jag kan få upp farten på slutet.

– Jag fick upp farten riktigt bra på sista varvet. Jag förstod det när jag gick med Kläbo där. Jag tänkte ”det här går nog rätt fort” eftersom det var jag som drog.

Det blev för övrigt trippel Ryssland i loppet. Calle var sju sekunder efter tvåan Ivan Yakimushkin och endast sex tiondelar bakom trean Alexander Bolshunov. Sergey Ustiugov gick på knock direkt och var ensam om att klara ett högt utgångstempo. Många starka åkare föll igenom på slutet av loppet.

Norsk trippel genom Ivan Yakimushkin, Sergey Ustiugov och Alexander Bolshunov. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philip Brem.Norsk trippel genom Ivan Yakimushkin, Sergey Ustiugov och Alexander Bolshunov. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philip Brem.

I totalen är nu Calle tionde man 1.34 efter ledande Ustiugov. Morgondagens jaktstart är dock baserad på dagens resultat och Calle går alltså ut som fyra.

Andre svensk för dagen blev Jens Burman som 20:e, 1.21 efter vinnaren. Karl-Johan Westberg grejade världscuppoäng som 30:e, 17 sekunder bakom Burman. Björn Sandström blev 52:a, Axel Ekström 53:a, Oskar Svensson 55:a och Johan Häggström överraskande sist som 77:a mer än fyra minuter efter Ustiugov.

Tråkigt för Häggström som var totaltrea inför dagens lopp.

– Jag kunde inte återhämta mig från mjölksyran efter backarna. Det blir så här ibland men tråkigt att det skulle bli just idag, sa Häggström till SVT Sport.

 

Resultat finns här.

Totalställningen i touren finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...