Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johannes Hösflot Kläbo var omutlig på upploppet och tog sin 32:a världscupseger på masstarten i Val di Fiemme, Italien. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.
Johannes Hösflot Kläbo var omutlig på upploppet och tog sin 32:a världscupseger på masstarten i Val di Fiemme, Italien. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.

Kläbo suverän i spurten - Halfvarsson nia, Burman elva

Johannes Hösflot Kläbo visade återigen vilken suverän skidåkare han är när det är masstart. På femte Tour de Ski-etappen tog han sin 32:a världscupseger när han spurtade ifrån Sergey Ustiugov och Alexander Bolshunov.
– Jag hade så roligt där ute idag och jag ville verkligen vinna, sa Kläbo i segerintervjun. Calle Halfvarsson och Jens Burman var med långt fram i klungan hela loppet och åkte i mål som nia och elva knappa 20 sekunder bakom Kläbo.

 

De första varven på loppet var det ett avvaktande tempo där Calle Halfvarsson och Jens Burman ofta sågs långt fram och ibland allra längst i front.

– Jag ville ligga långt fram för att slippa allt strul. Jag hamnade lite långt bak när det kördes om bonussekunderna. Jag fick kämpa mig upp igen, sen var jag pigg på slutvarvet men saknar den där sista speeden för att hänga med på slutet. Med en tuffare eller längre bana hade jag kanske haft bättre chans på slutet, sammanfattade Burman.

På femte varvet av sex drogs tätklungan ut mer och när farten drogs upp än mer på slutvarvet hade Halfvarsson och Burman svårt att följa med allra längst fram i klungan.

En som tog sig fram var dock Johannes Hösflot Kläbo och när Sergey Ustiugov gick stenhårt i sista uppförsbacken innan upploppet var det bara han och Bolshunov som kunde följa. På upploppet var det sedan inget snack om att Kläbo var den snabbaste.

– Planen var att ligga tvåa inför sista utförsbacken. Ustiugov var riktigt stark i sista uppförsbacken och jag fick ge allt, men det fungerade bra, berättade Kläbo.

Den 23-år unge norrmannen tog sin 42:a pallplats och 32:a seger i världscupen. Kläbo var sju tiondelar före Ustiugov och sekunden före Bolshunov över mållinjen.

Halfvarsson och Burman krigade på bra och spurtade in bakom varsin världsmästare, Holund och Niskanen som nia och elva med 18,1 respektive 19,2 sekunder upp till vinnaren.

– Jag kände mig pigg i början men stumnade mot slutet. Jag fick en ”smäll i benen” på varv fem. Då blev det riktigt jobbigt och jag orkade inte riktigt följa. Men det känns som jag närmar mig mer och mer, det är någonting på gång. Det är inte så långt borta att jag ska kunna gå med hela vägen, sa Calle när han intervjuades av SVT Sport.

Calle Halfvarsson spurtade i mål precis före Jens Burman. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.Calle Halfvarsson spurtade i mål precis före Jens Burman. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.

Johan Häggström åkte in som 25:a och var betydligt piggare än häromdagen i Toblach. Piteå-åkaren såg nu fram emot morgondagens sprint med goda förhoppningar.

Oskar Svensson åkte in som 34:a, Karl-Johan Westberg som 36:a och Björn Sandström på 40:e plats.

I totalen leder nu Bolshunov 18 sekunder före Kläbo som är ytterligare tre sekunder före Ustiugov inför lördagens sprint. Calle Halfvarsson och Jens Burman är på tionde och elfte plats. Två minuter respektive 2.23 efter. Med ett bra sprintresultat i morgon har Calle fina avacemangsmöjligheter.

Jens Burman i sin tur ser fram emot söndagens klättring uppför Alpe Cermis.

– Har man en bra dag då ska vi köra hårt, sa Jens till SVT Sport.

Resultat finns här.
Tourställningen finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...