Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Glada skratt på pallen från Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Anamarija Lampic och Jessica Diggins. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Glada skratt på pallen från Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Anamarija Lampic och Jessica Diggins. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Ny sprintseger för Lampic - svenskorna missade finalen

Anamarija Lampic tog sin andra sprintseger under Tour de Ski. Slovenskan vann sprintfinalen i Val di Fiemme närmast före Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Jessica Diggins.
De blev en tyngre dag för de svenska sprinttjejerna. Det tog stopp i semifinalerna för Jonna Sundling och Maja Dahlqvist där båda slutade på femte plats.
– Jag får skylla mig själv att jag inte hade bättre postioner idag, kommenterade Dahlqvist för SVT Sport.

Finalen började med att Natalia Nepryaeva gick omkull direkt på startrakan. När finalen skulle avgöras handlade det om tre åkare: Anamarija Lampic, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Jessica Diggins och där Lampic var starkast över upploppet och vann 22 hundradelar före Jacobsson och 28 före Diggins.

Både Jonna Sundling och Maja Dahlqvist såg starka ut när de vann respektive kvartsfinal. Men i semifinalerna gick det inte tjejernas väg.

Sundling var femma i första semin och var inte helt nöjd med glidet.

– Men så är det ibland, sa Jonna till SVT Sport.

Dahlqvist fick inte till den avslutning hon önskat i andra semin.

– Jag gick en ytterkurva upp på hyllan och det var inte så bra. Jag hade ingen bra position ner mot stadion, berättade Maja för SVT Sport.

Väl på upploppet kom hon med bra fart på slutet men blev då lite stängd.

– Jag hade bra fart men jag får skylla mig själv idag, att jag inte hade bättre postioner, menade Maja.

Maja Dahlqvist fick inte till den avslutning hon önskat i semifinalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Maja Dahlqvist fick inte till den avslutning hon önskat i semifinalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Ebba Andersson och Elina Rönnlund åkte ut i kvartsfinalerna och Charlotte Kalla hade en tung dag när hon blev 36:a i prologen.

I sammandraget inför sista etappen i morgon leder nu Therese Johaug touren tre sekunder före Astrid U Jacobsen. Trea är Natalia Nepryaeva 14 sekunder efter. Ingvild Flugstad Östberg är 23 sekunder efter på fjärde plats och Heidi Weng har 47 sekunder upp som femma. Ebba Andersson är sexa och ligger 1.07 efter Johaug.

Ebba Andersson hade en tyngre dag på lördagens sprint men ligger sexa i sammandraget inför söndagens final. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Ebba Andersson hade en tyngre dag på lördagens sprint men ligger sexa i sammandraget inför söndagens final. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Det är med andra ord bäddad för att söndagens masstart uppför Alpe Cermis blir en spännande historia. Det blir första gången för Ebba att klättra upp för ”monsterbacken”. Hon möter vassa klättrare men det blir intressant att se vad Ebba kan göra mot norskorna och Nepryaeva i backen.

Resultat finns här.

Tourställningen finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...