Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Här tar det stopp för Calle Halfvarsson i kvartsfinalen i Val di Fiemme. Ryssen Larkov körde på fransmannen Jay som föll på Calle. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Här tar det stopp för Calle Halfvarsson i kvartsfinalen i Val di Fiemme. Ryssen Larkov körde på fransmannen Jay som föll på Calle. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Kläbo överlägsen - Halfvarsson fälldes i kvartsfinalen

Johannes Hösflot Kläbo var mer överlägsen än någonsin i dagens klassiska sprint i Val di Fiemme. Prologen tog norrmannen hem med nära sex sekunder till tvåan. Sedan lekte han hem såväl kvart, semi som final.
För de svenska herrarna tog det stopp i kvartfinalerna. Calle Halfvarsson stördes rejält i sin kvart och fälldes sedan på upploppet.

Johannes Hösflot Kläbo lekte med sin konkurrenter hela dagen och på upploppet var han ohotad varje gång. Närmast honom i finalen var ändå hans två största konkurrenter i touren: Sergey Ustiugov och Alexander Bolshunov.

Inför söndagens avslutade masstart uppför Alpe Cermis leder nu Kläbo en sekund före Bolshunov och 15 före Ustiugov. Till fjärdeplacerade Pål Golberg är det hela 1.53 så striden står mellan de tre första.

Kläbo lekte hem finalen före Ustiugov och Bolshunov. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Kläbo lekte hem finalen före Ustiugov och Bolshunov. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

För svensk del såg det lovande ut inför kvartsfinalerna med fyra åkare vidare: Johan Häggström med sjätte tid i prologen och Calle Halfvarsson med åttonde, Oskar Svensson med nionde och Karl-Johan Westberg med 25:e.

Det tog dock stopp för alla i kvartsfinalerna. Johan Häggström åkte offensivt och hade ledningen ner på upploppet och men "käkades upp" och slutade trea. Trea blev också Oskar Svensson i sitt heat och ”KJ” Westberg slutade fyra i första kvarten.

Calle Halfvarsson blev femma i sin kvart efter att ha blivit omkullkörd av Renaud Jay på upploppet. Fransmannen blev påkörd av ryssen Larkov, som sedan blev diskad, och föll rakt på Calle.

Men det var fransmannen som tidigare hade stört Calle rejält i heatet. Han trampade på Calles skidor två gånger innan upploppet.

– Jag tror han ville gå innanför mig, och det var lite onödigt då vi båda två tappade fart av det. Sedan vet jag inte. Jag tycker att de är så stappliga utför kurvan då jag kommer på innanför och de går på utsidan. Ändå ska de tränga en som kommer innern. Men jag själv sätter mig i den situationen då jag är trea utför, sammanfattade Halfvarsson för SVT Sport.

I totalen ligger Calle ändå nia och har 53 sekunder fram till Pål Golberg på fjärdeplatsen. Där emellan finns Iivo Niskanen, Sjur Röthe, Artem Maltsev och Hans Christer Holund. Jens Burman är 13:e man, 35 sekunder bakom Calle.


Resultat finns här.

Tourställningen finns här.

 

Siste nyheter

Anders Byström blir ny landslagschef för de svenska längdåkarna och och lämnar rollen i skidskytteförbundet. FOTO: Johan Trygg.

Anders Byström blir ny landslagschef

Efter ett år som landslagschef för svenska skidskytteförbundet och flera år som tränare på elitnivå i både Sverige och Norge kommer Anders Byström nu tillbaka till Svenska Skidförbundet. Där ska han a...