Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren vann Kaiser Maximilian Lauf i fjol. Kan hon försvara segern i år? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Britta Johansson Norgren vann Kaiser Maximilian Lauf i fjol. Kan hon försvara segern i år? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Omstart för Visma Ski Classics i Seefeld

Det har gått snudd på en månad sedan långloppseliten åkte sin senaste tävling i Visma Ski Classics - La Venosta i Italien.
I morgon är det omstart för långloppstouren och 60 kilometer långa Kaiser Maximilan Lauf i Seefeld, Österrike står på programmet. Loppet sänds direkt i kanal 9 med start 08.35. Loppet är starten på “January Madness” med fem tävlingshelger i rad.

Vinnare i La Venosta var Ermil Vokuev, Russian Winter Team och Astrid Öyre Slind, Team Koteng. Duon är tänkbara vinnare igen men det är många som vill slå dem på fingrarna.

Om vi börjar med damklassen så vill förstås tourledaren Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, kliva överst på pallen igen. I fjol vann Britta loppet en knapp halvminut före Astrid.

I totalen leder Britta med 470 poäng före Slind med 425 och hennes teamkompis Kari Vikhagen Gjeitnes med 400. Vi har svenskt också på sjätte, sjunde och tionde plats genom Team Ramudden-trion Lina Korsgren, Jenny Larsson och Ida Dahl.

Jenny Larsson leder för övrigt Ski Classicds ungdomstävling där också Ida Dahl är fyra och Team Sernekes Jula Angelsiöö ligger femma.

Så här sa Britta i söndags när hon åkt hem Craft Ski Marathon i Grönklitt med xx marginal till tvåan Ida Dahl:

– Jag blev lite krasslig där i Venosta. Sedan har det varit segt fram till nyår och jag har inte kunnat tränat så mycket som jag önskat. Men man får väl vara glad att det är när det inte är tävlingar man varit lite sämre. Så jag hade förväntat mig ett tyngre lopp idag och en tyngre start på januari. Så det här kändes ändå bra. Jag tror inte formen är så långt borta.

Om att det väntar fem tävlingshelger i rad sa Britta så här:

– Det har varit min starka period de andra åren så jag hoppas på att det ska vara så i år med.

På herrsidan är det många som kan blanda sig i tätstriden men sex mil långa Kaiser Maximilian Lauf är säsongens första ”riktiga” långlopp om man ser till distansen. Det kan sortera bort några åkare.

I fjol vann Petter Eliassen loppet 16 sekunder före dåvarande teamkompisarna i Team BN Bank: Simen Östensen och Morten Eide Pedersen. Andreas Holmberg var då bäste svensk som åtta.

Totalledare är Morten Eide Pedersen, numera i Team Kaffebryggeriet, med 415 poäng och tvåa på 359 är Emil Persson, Lager 157 Ski Team, som skrällde med seger i Livigno. De svenska åkarna har fått en bra start på säsongen och Emil teamkompisar Marcus Johansson och Öyvind Moen Fjeld ligger sexa åtta och Team Ramuddens Max Novak är nia och Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom är på tionde plats.

Dessutom toppar Persson ungdomstävlingen närmast före Novak. Max som också leder sprinttävlingen en poäng före Team Kaffebryggeriets Stian Berg.

Ställningen i Visma Ski Classics hittar du här.

Kaiser Maximilan Lauf sänds direkt i kanal 9 med start 08.35. Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Damerna startar 08.45 och herrarna 09.00.

Mer info hittar du här på vismaskiclassics.com

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...