Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Medaljtrion på SM i skidorientering på lördagens masstart över medeldistans. Fr.v. tvåan Magdalena Olsson, ettan Lisa Larsen och trean Klara Yngvesson. FOTO: Olof Eriksson.
Medaljtrion på SM i skidorientering på lördagens masstart över medeldistans. Fr.v. tvåan Magdalena Olsson, ettan Lisa Larsen och trean Klara Yngvesson. FOTO: Olof Eriksson.

Erik Rost och Lisa Larsen vann SM i Rännkölen

Erik Rost och Lisa Larsen, båda med klubbtillhörighet Alfta-Ösa är årets svenska mästare i skidorientering på SM medeldistans. Detta efter att de kört hem dagens masstart i Rännkölen, norr om Älvdalen.
– Ett bra lopp, men föret var grymt slitigt, säger Erik Rost till orientering.se.

SM-tävlingarna i masstart och stafett skulle den här helgen ha körts i Sollefteå. Men där, precis som i stora delar av Sverige, lyser snön med sin frånvaro. Efter mycket snabbt agerande flyttades hela arrangemanget till ett par mil norr om Älvdalen i Dalarna, där snöläget är klart mer gynnsamt.

I dag var det dags för masstart, och detta i rejält sugande före med någon plusgrad vilket gjorde att åkarna fick slita i den kuperade terrängen.

I damklassen var Alfta-Ösas Lisa Larsen snabbast av alla:
– Jag åkte efter Hanna och Magda (Eriksson och Olsson) i början av loppet men sen vet jag inte om vi hade olika gaffling eller om de tog ett annat vägval, sedan dess har jag inte sett till dom. Och jag har gjort ett bra lopp, bara något litet misstag, säger Larsen som ledde med över tre minuter efter det första varvet och sedan inte hade några problem att hålla undan.
Segermarginalen till tvåan Magdalena Olsson, Mora blev över fyra minuter. Bronset tog Klara Yngvesson, Umeå.

Larsen har en mycket framgångsrik karriär i  längdspåren bakom sig. Hon tog tre medaljer på junior-VM i längdåkning och blev sjua på en världscuptävling i Gällivare 2012. Men 2014 valde hon att ta en timeout från längdåkningen på grund av sjukdomsproblem. Den här vintern tävlar hon i skidorientering.

Hur ser du på fortsättningen av säsongen, vill du åka exempelvis EM i Ryssland i mars?
– Nej, det har jag inte tänkt. Jag kommer att köra de nationella tävlingarna, sedan hade det varit kul att åka något mer men jag hade inte tänkt göra det inför den här säsongen, säger Larsen.

En som däremot har EM i Ryssland som vinterns klart största mål är herrvinnaren Erik Rost.

– Formen känns bra inför fortsättningen av vintern. Jag har gjort bra resultat hela vägen, säger Rost som vann före Moras Linus Rapp och trean Peter Arnesson.

– Jag har gjort ett bra lopp, men känslan är inte det bästa i det här föret. Första varvet var grymt slitigt, speciellt på de delar av banan där ingen hade åkt tidigare. På det andra varvet gick det lite lättare, men jag fick verkligen kämpa hela vägen, säger Rost.

Topp tre i herrklassen. Fr.v. tvåan Linus Rapp, ettan Erik Rost och trean Peter Arnesson. FOTO: Olof Eriksson.Topp tre i herrklassen. Fr.v. tvåan Linus Rapp, ettan Erik Rost och trean Peter Arnesson. FOTO: Olof Eriksson.

I juniorklasserna blev det klara segrare. Segermarginalen i de fyra klasserna blev mellan fem och tio minuter. Gulden vanns av Elin Schagerström, Garphyttan; Rasmus Nordgren, Kåre; Elsa Hermansson och Albin Gezelius, båda Mora.

I morgon fortsätter tävlandet i Rännkölen med stafetter.

Resultat

Damer:
1) Lisa Larsen, Alfta-Ösa, 57.52, 2) Magdalena Olsson, Mora, 62.08, 3) Klara Yngvesson, Umeå, 62.58.

Herrar:
1) Erik Rost, Alfta-Ösa, 62.19, 2) Linus Rapp, Mora, 64.02, 3) Peter Arnesson, Bottnaryd, 65.12.

D20:
1) Elin Schagerström, Garphyttan, 45.40, 2) Ellen Blennow, Falköping, 52.50, 3) Emelie Brudin, Mora, 54.55.

H20:
1) Rasmus Nordgren, Kåre, 62.20, 2) Gabriel Larsson, Gammelstad, 72.10, 3) Anton Hänström, Täby, 72.18.

D18:
1) Elsa Hermansson, Mora, 51.00, 2) Anna Aasa, Renen, 56.16, 3) Julia Näslund, Hammaren, 56.21.

H18:
1) Albin Gezelius, Mora, 56.18, 2) Otto Balck, Täby, 63.20, 3) Isak Lundholm, Umeå, 63.37.

Komplett resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...