Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Att få banorna redo för USM har varit en utmaning för Matfors SK inför USM. Nu står dock banan redo. FOTO: Matfors SK.
Att få banorna redo för USM har varit en utmaning för Matfors SK inför USM. Nu står dock banan redo. FOTO: Matfors SK.

Matfors är redo för USM

Om en dryg vecka är det dags för Matfors SK att att arrangera sitt största evenemang någonsin då man står värd för USM på längdskidor. Banan ligger redo för åkarna och det mesta är i ordning men det har på inget sätt varit en enkel resa. Årets vinter är den sämsta i mannaminne i vår del av Sverige (om man gillar längdskidor) och både snö och kyla har lyst med sin frånvaro.

– Vi bestämde oss tidigt, faktiskt redan för två år sedan, att jobba för att producera snö på konstgjord väg till tävlingarna, även om vi innerst inne trodde att det skulle vara onödigt, säger tävlingsledaren Peter Blomqvist.

– Med facit i hand var det helt rätt beslut men även med snökanoner har det varit en utmaning då antalet kalla dygn varit begränsade.

– Snötillverkning är något helt nytt för oss men med fantastiska sponsorer, kontakter och ideella krafter har vi fått hyra utrustning och producerat snö i den utsträckning vi kunnat, fortsätter Peter Blomqvist.

– Klubbmedlemmar och andra intresserade har ställt upp på ett helt otroligt vis och kört kanonerna dag som natt men inte ens när vi började köra ut snön var vi helt säkra på hur långt det skulle räcka.

Den ursprungliga bansträckningen har fått ändrats något men en slinga på 2,5 kilometer är nu åkbar och kommer att användas.

Här slingrar sig USM-banan fram. FOTO: Matfors SK.Här slingrar sig USM-banan fram. FOTO: Matfors SK.

Det är en tydligt lättad tävlingsledare som nu tar sig an de sista förberedelserna inför mästerskapet.

– Det är klart att det känns fantastiskt att vi trots detta eländiga vinterväder kommer att kunna genomföra tävlingarna här på hemmaplan. Hela byn är engagerad och man får dagligen frågor och uppmuntrande ord från byborna.

– Detta kommer att bli en fest. Både för de som kommer hit och för de som bor här, avslutar Blomqvist.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...