www.langd.se

Västgötaloppet flyttas två veckor framåt i hopp om kyla så man kan producera konstsnö vid Lassalyckan i Ulricehamn. FOTO: Västgötaloppet.
Västgötaloppet flyttas två veckor framåt i hopp om kyla så man kan producera konstsnö vid Lassalyckan i Ulricehamn. FOTO: Västgötaloppet.

Anrika Västgötaloppet flyttas två veckor framåt

Sveriges tredje största och fjärde äldsta skidlopp Västgötaloppet som kördes i ”Knallens spår” mellan Ulricehamn och Borås första gången redan 1929 flyttas två veckor på grund av snöbristen.
Västgötaloppet som numera avgörs på Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn skulle enligt planerna ha genomförts den 8 februari men flyttas nu till 23 februari.

Västgötaloppet har trots milda, snöfattiga vintrar kunnat genomföras 10 år i rad och senast det anrika långloppet ställdes in var 2009. Arrangörsföreningarna Tvärreds IF och Äspereds IF har nu genom sin gemensamt ägda förening Västgötaloppsföreningen sökt och fått sanktion av Västergötlands Skidförbund att flytta det seedningsgrundande långloppet till Vasaloppet till den 23 februari. En vecka före Vasaloppet som det stora flertalet åkare har som mål med skidsäsongen.

Normalt sett har Vasaloppsåkarna så dags redan genomfört sina tränings- och seedningslopp inför Vasaloppet. Men denna vinter har inget långlopp söder om Dalälven kunnat genomföras och många är de Vasaloppsåkare som skulle jubla om de åtminstone kunde genomföra ett långlopp innan Vasaloppets 9 mil första söndagen i mars.

– Vi är det enda långloppet i Sverige den helgen och vi gör nu vad allt som står i vår makt för att kunna genomföra Västgötaloppet även denna milda snöfria vinter, säger tävlingsledaren Lennart Cedervärn.

Väderprognoserna lovar kallare väder nästa vecka och då kommer Snösäkert, som står för konstsnöproduktionen på Lassalyckan, att sätta till alla klutar för att säkerställa att loppet kan genomföras.

– Är vädret med oss så hoppas vi kunna erbjuda åtminstone en 5-6 kilometer lång konstsnöbana i Ulricehamn sista söndagen i februari, säger Cedervärn.

Får man till den längden på banan så måste arrangörerna ändå begränsa deltagarantalet till 500-600 åkare.

– Vi förväntar oss ett stort tryck på att få deltaga, men vi måste sätta skidåkarna i centrum så att de som åker får ett sportsligt rättvist lopp och då tvingas vi begränsa antalet deltagare. Vi har redan 200 anmälda åkare och vi räknar med att de flesta flyttar med till det nya datumet, så antalet återstående platser är kraftigt begränsat och det är först till kvarn som gäller, säger Claes Persson i tävlingsledningen.

Västgötaloppet har under sin 91-åriga historia ställts inför många till synes hopplösa utmaningar med milda snöfattiga vintrar, men många gånger mot alla odds ändå kunnat genomföra långloppet. Detta trots betydligt sämre förutsättningar vad gäller snöproduktion och spårutrustning.

Det har sina förpliktelser att vara arrangör av ett så anrikt långlopp, medger Cedervärn;
– Det är inget lopp man ställer in hur som helst och vi kommer än en gång göra allt vi kan för att lyckas föra denna stolta skidtradition vidare även i år. Kunde de så kan vi!

 

Siste nyheter

Nye landslagschefen Anders Byström har äntligen fått samla åkare, tränare och ledare i Torsby. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Byström trivs när han äntligen fått samla sitt landslag

Anders Byström fick uppdraget som landslagschef för längdlandslaget i våras. Nu är det 42-årige Anders roll att driva landslaget vidare efter allt ”snack” som varit kring landslagsorganisationen det s...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Landslagsdamerna startar lägret i Torsby med intervaller upp till Hovfjället. FOTO: Svenska skidförbundet.

Landslaget är äntligen på sommarens första läger

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.