Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sjur Röthe svarade för en imponerade avslutning i Östersund på första etappen av Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.
Sjur Röthe svarade för en imponerade avslutning i Östersund på första etappen av Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Stor norsk dominans med Röthe i topp - svenska herrarna på efterkälken

Sjur Röthe bjöd på en formidabel avslutning på 15 kilometer skejt vid starten av Ski Tour 2020 i Östersund. Efter en avvaktande inledning vann Röthe loppet 1,7 sekunder före Simen Hegstad Krüger och med 14,9 sekunder ner till Finn Hågen Krogh. Norskt också på fjärde plats genom Martin Johnsrud Sundby.
Bäste svensk blev Jens Burman på 20:e plats, snudd på minuten bakom Röthe.

Vid första tidspasseringen efter 2,6 kilometer låg Sjur Röthe på 33:e plats. Vid 5.6 var han på 16:e men 20 sekunder efter då ledande landsmannen Hans Christer Holund.

Sedan stegrade den skönskejtande Röthe snabbare och snabbare och tog till slut segern 1,7 sekunder före Simen Hegstad Krüger. Trea blev tidigt startande Finn Hågen Krogh 16,6 sekunder efter vinnaren och knappa sekunden före fyran Martin Johnsrud Sundby.

Topptrion: Krüger, Röthe och Krogh. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.Topptrion: Krüger, Röthe och Krogh. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Röthe menade efteråt att han kanske öppnat väl lugnt men var förstås väldigt nöjd med utgången av tävlingen.

Norge hade sju åkare bland de elva bästa och dominerade stort. För de svenska herrarna blev det en riktigt tung dag med Jens Burman som bäste svensk på 20:e plats.

– Man är väl inte bättre, sa Burman när han intervjuades av SVT Sport efter loppet.

Jens tyckte att han känt sig pigg och rapp. Men…

– Utifrån känslan tyckte jag det var bästa skejtloppet på länge. Jag borde vara bättre placerad, menade Burman vidare.

Jens Burman på väg mot mål. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.Jens Burman på väg mot mål. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Här kan man inte låta bli att fundera på hur bra skidor Jens och de andra svenska herrarna hade idag. Eller så är man helt enkelt inte bättre än så här i nuläget. Svaret på det kan vi få i morgon på jaktstarten där ändå Burman har möjlighet att klättra från sin 20:e plats då han till exempel har Dario Cologna och Sergey Ustiugov att jag tillsammans med.

Andre svensk för dagen var Daniel Richardsson som 30:e man närmast före Johannes Hösflot Kläbo som inte hade någon bra dag spåret. Övriga svenska herrar placerade sig enligt följande: Karl-Johan Westberg 38:a, Viktor Thorn 43:a, Johan Häggström 44:a, Calle Halfvarsson 45:a, Marcus Ruus 50:e, Filip Danielsson 54:a, Martin Bergström 58:a och Teodor Peterson 84:a.

– Jag har varit på gränsen om jag är frisk eller sjuk och varit tveksam. Det här var en chansning. Vi får se om det håller till i morgon och om jag kan fortsätta touren eller inte, kommenterade Calle Halfvarsson för SVT Sport.


Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.