Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Therese Johaug jublar och i bakgrunden ser vi en slutkörd Jonna Sundling som slutade fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.
Therese Johaug jublar och i bakgrunden ser vi en slutkörd Jonna Sundling som slutade fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Johaug och Kläbo starkast i Åre-sprinten

Den norska dominansen fortsätter i Ski Tour 2020. På tisdagseftermiddagen vann Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo sprinten i slalombacken i Åre.
– Det var en galen tävling. Jag älskar när det går uppför och för mig betyder den här segern väldigt mycket, sa Johaug till SVT Sport.
Jonna Sundling och Linn Svahn tog sig till finalen där de slutade fyra och sexa.

Sundling och Svahn tog täten i inledningen av finalen men kraften räckte inte hela vägen upp. I mål var svenskorna fyra och sexa.

– Vi försökte ta starten och gå tillsammans och hålla undan norskorna. Men det gick inte som vi tänkt och norskorna drog iväg i en väldig fart, kommenterade Jonna för SVT Sport.

Efter sjätteplatsen tog ändå Svahn över ledningen i sprintvärldscupen, en poäng före slovenskan Anamarija Lampic.

– Jag tror jag har laktatpersat med råge i dag, sa Linn till SVT Sport efter finalen.

– Man kan tänka sig att den här banan är rätt rolig om man kör den en gång. Andra gången är den jäkligt jobbig, tredje gången då vill man gräva ner sig och fjärde vill man dö, fortsatte Svahn.

Jonna Sundling och Linn Svahn närmar sig mållinjen. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.Jonna Sundling och Linn Svahn närmar sig mållinjen. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

I finalen kunde ingen hota Therese Johaug som vann i överlägsen stil närmast före Heidi Weng och Astrid U Jacobsen.

– Det var en galen tävling. Jag älskar när det går uppför och för mig betyder den här segern väldigt mycket, sa Johaug.

– Detta kan inte riktigt kallas för en sprint, men jag är väldigt glad och har jobbat hårt för det, fortsatte norskan.
På herrsidan klarade två svenskar sig vidare från prologen. Det var Martin Bergström och Viktor Thorn. De blev sedan fyra respektive femma i varsin kvartsfinal och fick placeringarna 20 och 23.

Helt suverän vinnare i finalen blev Johannes Hösflot Kläbo som studsade ifrån konkurrenterna och vann med över två sekunders marginal till tvåan Federico Pellegrino.

– Jag var överraskad att jag inte hade någon i ryggen. Jag försökte gå hårt så länge jag kunde. Det var en skön känsla, sa Kläbo till SVT Sport.

Tvåan Federico Pellegrino, ettan Johannes Hösflot Kläbo och trean Renaud Jay efter sprinten i Åre. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.Tvåan Federico Pellegrino, ettan Johannes Hösflot Kläbo och trean Renaud Jay efter sprinten i Åre. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Inför torsdagen 38 kilometer långa masstartslopp mellan Storlien och Meråker är det Therese Johaug och Pål Golberg som leder touren.

För svensk del så är Ebba Andersson femma och Linn Svahn åtta. Ebba är två minuter efter och Linn 2.34. I herrklassen är Jens Burman 21:a 2.28 bakom Golberg.

Resultat:

Sprint damer
Sprint herrar
Totalställning damer
Totalställning herrar

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...