Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Magdalena Olsson vann världscupsprinten i Vindeln. Här flankerad av tvåan Evine Westli Andersen, Norge och Linda Lindkvist. FOTO: Mårten Lång/Svenska orienteringsförbundet.
Magdalena Olsson vann världscupsprinten i Vindeln. Här flankerad av tvåan Evine Westli Andersen, Norge och Linda Lindkvist. FOTO: Mårten Lång/Svenska orienteringsförbundet.

Magdalena Olsson världscupvinnare i Vindeln

Magdalena Olsson vann världscupsprinten och Elin Schagerström blev juniorvärldsmästarinna. Det var Sveriges fina facit när mästerskapstävlandet i skidorientering startade i Vindeln.

Sverige, eller närmare bestämt Vindeln och Umeå, tog över arrangerandet av världscupen, samt junior-VM och ungdoms-EM i skidorientering när snöbristen ställde till det för de lettiska arrangörerna som tilldelats mästerskapen.

Och det bjöds på finfina förhållanden i Vindeln, gott om snö och utmanande banor.

På juniorsidan var Elin Schagerström, Garphyttans IF, starkast av alla. Hon vann sprinten i junior-VM med tre sekunders marginal till ryskan Olesia Riazanova. Och hon gjorde det på lånade skidor. Hennes egna tävlingsskidor blev på grund av en kommunikationsmiss kvar på boendet:

– Jag fick låna ett par, men de gick väldigt bra så det spelade ingen roll. Jag var lite osäker i början av loppet, men sen fick jag till det bra på slutet av banan, säger Elin Schagerström.

Vad är målsättningen inför det fortsatta tävlandet här i Vindeln?
– Det är bara att fortsätta försöka åka bra. Egentligen tycker jag bäst om långdistans så jag hoppas få till ett nytt bra lopp i morgon, säger Schagerström.

Även på damseniorsidan blev det svenskt i topp. IFK Mora OK:s Magdalena Olsson vann med en halvminuts marginal till tvåan Evine Westli Andersen, Norge. Och även där bakom var det svenskt. Massor av svenskt. IK Jarls Linda Lindkvist var trea, Frida Sandberg, Säterbygdens OK femma, Umeå OK:s Klara Yngvesson åtta och förre landslagslängdåkaren Lisa Larsen, Alfta-ÖSA OK, tionde.

För vinnande Olsson var det en skön bekräftelse på formen.

– Jag har varit osäker på min form. Jag jobbar heltid nu så jag har inte vetat vilken nivå jag har hållit. Så detta var en väldigt bra bekräftelse på formen. Sen måste jag hylla skidorna. De har en stor del att vi som lag lyckades så bra, säger Olsson som öppnade lugnt:

– Jag tog det väldigt säkert i början. Det var något som jag hade bestämt på förhand. Det var väldigt lurigt där. Och det tror jag lönade sig. Jag kom in i det bra. Sen gjorde jag en rejäl bom till sjuan efter varvningen. Men bortsett från det var det ett kanonlopp, säger Olsson.

Även på herrsidan var det flera svenskar bland de tio bästa. Fyra till antalet; Markus Lundholm blev femma; Erik Blomgren sexa, Erik Rost åtta och Linus Rapp nia. Vann gjorde IFK Mora OK:s ryss Andrey Lamov ynka två sekunder före norrmannen Jörgen Baklid som i sin tur hade två sekunder ner till landsmannen Lars Mohlodt, Norge.

I morgon fortsätter tävlandet i Vindeln med långdistans.

SKIDORIENTERING, Vindeln. Sprint
Världscupen

Damer: 1) Magdalena Olsson, Sverige, 12.54, 2) Evine Westli Andersen, Norge, +0.30, 3) Linda Lindkvist, Sverige, +0.38.
Övriga svenska placeringar: 5) Frida Sandberg, +0.46, 8) Klara Yngvesson, +0.52, 10) Lisa Larsen, +0.58, 13) Hanna Eriksson, +1.13, 20) Isabel Salén, +1.43.

Herrar: 1) Andrey Lamov, Ryssland, 13.22, 2) Jörgen Baklid, Norge, +0.02, 3) Lars Mohlodt, Norge, +0.04.
Svenska placeringar: 5) Markus Lundholm, +0.14, 6) Erik Blomgren, +0.15, 8) Erik Rost, +0.31, 9) Linus Rapp, +0.32, 15) Rasmus Wickbom, +0.58, 23) Sixten Walheim, +1.19.

Junior-VM
Damer
: 1) Elin Schagerström, Sverige, 12.07, 2) Olesia Riazanova, Ryssland, +0.03, 3) Jenny Baklid, Norge, +0.15.
Övriga svenska placeringar: 24) Lovisa Moqvist, +2.30, 25) Ellen Blennow, +2.34, 28) Rilde Engberg, +2.51, 30) Lilian Palm, +3.26, 32) Sofia Lundkvist, +3.42.

Herrar: 1) Niklas Ekström, Finland, 11.46, 2) Artemiy Dorma, Ryssland, +0.20, 3) Aslak Heimdal, Norge, +0.27.
Svenska placeringar: 13) Erik Brandt, +1.05, 25) Jakob Lindehag, +2.11, 26) Zeb Palm, +2.33, 28) Anton Hänström, +3.16, 29) Gabriel Larsson, +3.18.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...