Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Magdalena Olsson vann världscupsprinten i Vindeln. Här flankerad av tvåan Evine Westli Andersen, Norge och Linda Lindkvist. FOTO: Mårten Lång/Svenska orienteringsförbundet.
Magdalena Olsson vann världscupsprinten i Vindeln. Här flankerad av tvåan Evine Westli Andersen, Norge och Linda Lindkvist. FOTO: Mårten Lång/Svenska orienteringsförbundet.

Magdalena Olsson världscupvinnare i Vindeln

Magdalena Olsson vann världscupsprinten och Elin Schagerström blev juniorvärldsmästarinna. Det var Sveriges fina facit när mästerskapstävlandet i skidorientering startade i Vindeln.

Sverige, eller närmare bestämt Vindeln och Umeå, tog över arrangerandet av världscupen, samt junior-VM och ungdoms-EM i skidorientering när snöbristen ställde till det för de lettiska arrangörerna som tilldelats mästerskapen.

Och det bjöds på finfina förhållanden i Vindeln, gott om snö och utmanande banor.

På juniorsidan var Elin Schagerström, Garphyttans IF, starkast av alla. Hon vann sprinten i junior-VM med tre sekunders marginal till ryskan Olesia Riazanova. Och hon gjorde det på lånade skidor. Hennes egna tävlingsskidor blev på grund av en kommunikationsmiss kvar på boendet:

– Jag fick låna ett par, men de gick väldigt bra så det spelade ingen roll. Jag var lite osäker i början av loppet, men sen fick jag till det bra på slutet av banan, säger Elin Schagerström.

Vad är målsättningen inför det fortsatta tävlandet här i Vindeln?
– Det är bara att fortsätta försöka åka bra. Egentligen tycker jag bäst om långdistans så jag hoppas få till ett nytt bra lopp i morgon, säger Schagerström.

Även på damseniorsidan blev det svenskt i topp. IFK Mora OK:s Magdalena Olsson vann med en halvminuts marginal till tvåan Evine Westli Andersen, Norge. Och även där bakom var det svenskt. Massor av svenskt. IK Jarls Linda Lindkvist var trea, Frida Sandberg, Säterbygdens OK femma, Umeå OK:s Klara Yngvesson åtta och förre landslagslängdåkaren Lisa Larsen, Alfta-ÖSA OK, tionde.

För vinnande Olsson var det en skön bekräftelse på formen.

– Jag har varit osäker på min form. Jag jobbar heltid nu så jag har inte vetat vilken nivå jag har hållit. Så detta var en väldigt bra bekräftelse på formen. Sen måste jag hylla skidorna. De har en stor del att vi som lag lyckades så bra, säger Olsson som öppnade lugnt:

– Jag tog det väldigt säkert i början. Det var något som jag hade bestämt på förhand. Det var väldigt lurigt där. Och det tror jag lönade sig. Jag kom in i det bra. Sen gjorde jag en rejäl bom till sjuan efter varvningen. Men bortsett från det var det ett kanonlopp, säger Olsson.

Även på herrsidan var det flera svenskar bland de tio bästa. Fyra till antalet; Markus Lundholm blev femma; Erik Blomgren sexa, Erik Rost åtta och Linus Rapp nia. Vann gjorde IFK Mora OK:s ryss Andrey Lamov ynka två sekunder före norrmannen Jörgen Baklid som i sin tur hade två sekunder ner till landsmannen Lars Mohlodt, Norge.

I morgon fortsätter tävlandet i Vindeln med långdistans.

SKIDORIENTERING, Vindeln. Sprint
Världscupen

Damer: 1) Magdalena Olsson, Sverige, 12.54, 2) Evine Westli Andersen, Norge, +0.30, 3) Linda Lindkvist, Sverige, +0.38.
Övriga svenska placeringar: 5) Frida Sandberg, +0.46, 8) Klara Yngvesson, +0.52, 10) Lisa Larsen, +0.58, 13) Hanna Eriksson, +1.13, 20) Isabel Salén, +1.43.

Herrar: 1) Andrey Lamov, Ryssland, 13.22, 2) Jörgen Baklid, Norge, +0.02, 3) Lars Mohlodt, Norge, +0.04.
Svenska placeringar: 5) Markus Lundholm, +0.14, 6) Erik Blomgren, +0.15, 8) Erik Rost, +0.31, 9) Linus Rapp, +0.32, 15) Rasmus Wickbom, +0.58, 23) Sixten Walheim, +1.19.

Junior-VM
Damer
: 1) Elin Schagerström, Sverige, 12.07, 2) Olesia Riazanova, Ryssland, +0.03, 3) Jenny Baklid, Norge, +0.15.
Övriga svenska placeringar: 24) Lovisa Moqvist, +2.30, 25) Ellen Blennow, +2.34, 28) Rilde Engberg, +2.51, 30) Lilian Palm, +3.26, 32) Sofia Lundkvist, +3.42.

Herrar: 1) Niklas Ekström, Finland, 11.46, 2) Artemiy Dorma, Ryssland, +0.20, 3) Aslak Heimdal, Norge, +0.27.
Svenska placeringar: 13) Erik Brandt, +1.05, 25) Jakob Lindehag, +2.11, 26) Zeb Palm, +2.33, 28) Anton Hänström, +3.16, 29) Gabriel Larsson, +3.18.

 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.