Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Kransmasen Daniel Duhlbo ger Britta Johansson Norgren segerkyssen efter hennes fjärde seger i Tjevasan. FOTO: Vasaloppet.
Kransmasen Daniel Duhlbo ger Britta Johansson Norgren segerkyssen efter hennes fjärde seger i Tjevasan. FOTO: Vasaloppet.

Krönika: Stark form och snabba skidor - då slår ingen Britta Johansson Norgren

Att kampen om segern i Tjejvasan skulle stå mellan Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren var ingen överraskning. Duon är ju två av dominanterna i Visma Ski Classics och när Britta höjde farten rejält kring Hökbergs fäbod kunde bara Lina följa med i det hårda tempot.

I mål var Britta en dryg halv minut före Lina över mållinjen och det mesta talar för att det blir en kamp mellan Britta och Lina även på Vasaloppet om en vecka. Ska vi döma av dagens lopp så räcker inte tjeckiskan Katerina Smutna till för att utmana.

Vi ska dock inte glömma bort två gulklädda åkare från norska Team Koteng på Vasaloppet. Astrid Öyre Slind och Kari Vikhagen Gjeitnes är hemma i Norge och slipar på formen inför Vasan. Båda har vunnit i Ski Classics i vinter och blir förstås utmanare till Britta och Lina på söndag den 1 mars.

Kanske kan en svensk åkare utmana också. Korsgrens teamkompis i Team Ramudden, IFK Mora-åkaren Ida Dahl, har imponerat hela vintern i Ski Classics och leder ungdomstävlingen.
Men kanske imponerade hon än mer idag när hon tog spurten mot Smutna och knep tredjeplatsen på Tjejvasan.

En glad Ida Dahl får stora kramen efter tredjeplatsen på Tjejvasan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.En glad Ida Dahl får stora kramen efter tredjeplatsen på Tjejvasan. FOTO:Johan Trygg/Längd.se.

Och så här sa 24-åringen om det kommande Vasaloppet:
– För min del brukar det bli bättre ju längre det är, så Vasaloppet ser jag fram emot.

Åter till Tjejvasan. Det var imponerade att se hur Britta malde ner Lina med några tuffa fartökningar för att sedan vid 5-kilometerkvarskylten göra ett avgörande ryck.

Det var också intressant att se hur snabbt det endast blev fem åkare i tätklungan med den höga öppningsfarten som Britta satte och som sedan de tre Team Ramudden-tjejerna Korsgren, Dahl och Jenny Larsson hjälpte till att hålla. Övriga tjejer, förutom Smutna, hade inte en susning att kunna följa. Britta själv sa dock att hon inte tyckte att det gick så fort. ”Jag ville bara undvika strul i början” var hennes kommentar om tempot.

Bra tempo från start. Britta Johansson Norgren med Katerina Smutna till vänster och Lina Korsgren till höger direkt efter startskottet. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.Bra tempo från start. Britta Johansson Norgren med Katerina Smutna till vänster och Lina Korsgren till höger direkt efter startskottet. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Att Lager 157 Ski Team fick till en fullträff med Brittas skidor idag stod också klart tidigt. Oftast ser vi Britta med Fischer stakskida på långloppen men inte idag.

– Vi tog en riktigt hård klisterskida med korta tryckpunkter för att samla så lite smuts som möjligt, berättar vallachefen Marcus Laggar.

Britta själv sa så här om sina skidor för dagen:
– Jag tror Lina och jag hade bäst skidor och jag hade nog ännu bättre än henne på slutet.

Britta konstaterade också att hon är i riktigt bra form nu.
– Nu gäller mest att inte göra några dumheter den här veckan. Det gäller att hålla sig lugn. Men det kan var lite lurigt. Träningen ska vara gjord och jag har tränat på ganska bra fram hit, men jag får inte heller blir för lugn. Vi är ju vana att träna så man får inte bli för loj till nästa vecka.

Dagens blöta förhållande sa Britta så här om:
– Regnet tänkte man inte så mycket på men det blåste ganska mycket motvind. Men det var blött och skidorna åker nog på slip efter det här loppet. Det var vi ganska beredda på.

Anton Järnberg, teamchef i Lager 157 Ski Team, var förstås riktigt nöjd och glad över Britta insats.
– Det såg jättebra ut, verkligen. Både tekniskt och fysiskt, och skidorna hade vi supersurf på. Det blev en fullträff.

Lina Korsgren såg stark ut hela vägen fram till fem kilometer kvar. Då var det finito att följa Britta.
– När Britta har en sån här dag så är hon svår att slå. Det är bara att acceptera, konstaterade Korsgren.

Det blev ganska stora marginaler efter de fyra första i mål. Femman Jenny Larsson gjorde en stark insats som höll sin placering i ensamt majestät sedan hon fått släppa Smutna och Dahl. Jenny var nära fyra minuter efter Britta i mål. Sexa blev efteranmälda Thea Krokan Murud, Team Ragde Eiendom. Hon har gjort flera bra insatser i Ski Classics i vinter och ligger trea i ungdomstävlingen bakom Ida Dahl och Jenny Larsson. Nu var hon ändå fyra och en halv minut bakom segraren i mål på tre mils åkning.

Frida Hallqvist, Åsarna IK, som inte åker internationella långlopp var starkast där bakom och tog sjundeplatsen en knap minut efter norskan.

En imponerande 13:e plats slog Anna Jönsson Haag till med. Träning med barnsläde verkar fungera bra för att hänga med så här bra. Anna hade en dryg minut upp till sjundeplacerade Hallqvist.

För bara fem månader sedan födde Anna Haag Jönsson sonen Harry. Idag åkte Anna in som 13:e på Tjejvasan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.För bara fem månader sedan födde Anna Jönsson Haag sonen Harry. Idag åkte Anna in som 13:e på Tjejvasan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Det här var kul. Det gick mycket bättre att staka än vad jag trodde det skulle göra. Men uthålligheten är inte vad den har varit, berättade Anna som åker ett lopp till inom en vecka.

– Det blir Nattvasan tillsammans med Anna-Karin Strömstedt (den förre landslagsåkare i både längd och skidskytte). Det ska bli kul!

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...