Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Isabel Salén och Markus Lundholm fick kliva upp på pallen på dagens världscuplopp i skidorientering. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.
Isabel Salén och Markus Lundholm fick kliva upp på pallen på dagens världscuplopp i skidorientering. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

Sköna kvitton för Isabel Salén och Markus Lundholm

Isabel Salén och Markus Lundholm slutade tvåa respektive trea i tisdagens världscuplopp i skidorientering, en medeldistans med masstart.
"Fantastiskt", säger Salén.
"Jag är jättenöjd", summerar Lundholm.

Under tisdagen fortsatte skidorienteringstävlingarna i Vindeln, fem mil nordväst om Umeå, och för två av svenskarna slutade det med riktigt sköna kvitton inför EM som startar i Ryssland den 10 mars.

På damsidan ordnade Isabel Salén karriärens hittills största fullträff när hon blev tvåa, blott fem sekunder efter segrande ryskan Alena Trapeznikova.

– Det känns fantastiskt, jättekul! Det här betyder mycket för självförtroendet. Både under sprinten och långdistansen har jag känt att jag har farten, men jag har inte fått till det orienteringstekniskt. Nu visar jag vad jag kan, säger Salén, som vid sista varvningen fick höra att hon låg tvåa.

– Jag kände mig stark och pigg, och fram dit hade jag verkligen lyckats med min taktik; att ta det lite lugnt och fokusera på att åka rätt.

Efter halva sistavarvet var det gemensam, ogafflad bana och Salén upptäckte att hon var i en knapp ledning.

– Då någonstans kom det enda misstaget, då jag gick ner ett spår för mycket, fick vända tillbaka en bit och tappade lite tid. Men på det hela taget gjorde jag ett riktigt bra lopp.

Ytterligare tre svenskor slog sig in på topp-tio: Magdalena Olsson blev fyra, Lisa Larsen femma och Linda Lindkvist tia.

Även på herrsidan blev det svenskt på pallen i form av Markus Lundholm. OK Renen-åkaren som varit topp-tio alla dagarna i Vindeln blev nu trea och var jublande glad efteråt.

– Bästa världscupplaceringen hittills, jag är jättenöjd. Det gick väldigt bra, framför allt så länge det var gafflat, berättar Lundholm, som tyvärr stod på näsan efter halva sistavarvet.

– Det trasslade till sig när jag gick på ett gen. Då kom några åkare ikapp mig och på slutet var jag väldigt trött. Med facit i hand skulle jag ha tagit det säkra vägvalet, nu tappade jag säkert 15 sekunder på att jag ramlade.

Segern gick till ryske superveteranen Eduard Khrennikov. 46-åringen var sex sekunder före finländaren Tuomas Kotro, som i sin tur slog Lundholm med en sekund.

– Formen är fin. Det här loppet var mycket bra, även sprinten där jag blev femma. Nu är tanken att jag ska konservera formen över EM. Efter de här tävlingarna känner jag att jag vill upp på pallen på samtliga distanser i Ryssland, säger Lundholm.

I morgon onsdag avslutas tävlandet i Vindeln med stafetter.

Resultat, världscupen, medeldistans masstart
Damer

1) Alena Trapeznikova, Ryssland, 41.45, 2) Isabel Salén, Sverige, +0.05, 3) Tatyana Oborina, Ryssland, +0.21. Övriga svenskor: 4) Magdalena Olsson +0.29, 5) Lisa Larsen +1.20, 10) Linda Lindkvist +2.11, 13) Frida Sandberg och Hanna Eriksson +2.32, 21) Klara Yngvesson +4.51.

Herrar
1) Eduard Khrennikov, Ryssland, 43.35, 2) Tuomas Kotro, Finland, +0.06, 3) Markus Lundholm, Sverige, +0.07. Övriga svenskar: 7) Erik Blomgren +0.33, 8) Linus Rapp +0.36, 18) Sixten Walheim +2.08, 23) Oskar Sandberg +3.01, 24) Rasmus Wickbom +3.03, 36) Simon Eriksson +6.17, 38) Erik Rost +6.31, 39) Erik Johansson +6.37, 41) Truls Lindholm +7.59, 42) Erik Silfver +9.12. Edvin Nordström felst.

 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.