Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
spar_sno

Christer Majbäck ger sin syn på ett framtida fluorförbud

Den tidigare VM- och OS-medaljören Christer Majbäck har efter sin aktiva lagt sin energi på vallaföretaget Skigo där han är VD och huvudägare. Nu ger Christer sin syn på ett framtida fluorförbud.

Christer Majbäck tidigare VM och OS medaljör har ägnat sitt liv åt skidåkningen. Först som lek i Kiruna och sedan som professionell skidåkare i svenska landslaget. Efter den aktiva karriären har han jobbat i det egna företaget SKIGO där ambitionen och ledordet varit att ge motionärer och elitåkare bra glid och fäste. Kraven är olika, men alla vill ha en bra upplevelse.

Christer ger här sin syn på oklarheten runt ett eventuellt framtida fluorförbud:

”Skidbranschen liksom övrig industri måste förhålla sig till de lagar och förordningar som gäller där våra produkter används. För företagen som tillverkar produkterna är det viktigt att få möjlighet att ställa om produktion och informera de intressenter som använder våra produkter. Vi är och har varit i den omställningen under några år, men tidsperspektivet måste vara förutsägbart och realistiskt. Intressenter är t ex alla privatpersoner som köper valla och skidor i tron att detta kan användas under några år framåt. Det är sportbutiker som har lagervärden av skidor och skidvalla där det måste finnas en möjlighet att sälja ut de gamla produkterna och investera i det nya. Det är alla anläggningar som måste ersätta vallabodar som är kontaminerade av fluor vilket kommer att ge utslag på framtida tester. Det kommer även att krävas nya lokaler för de som tillverkar vallor eftersom de fluorfria alternativ som tillverkas ger utslag på grund av tidigare tillverkning i lokalerna”.

”För mig är en annan aspekt också väldigt viktigt. Som tidigare tävlingsåkare har det för mig varit viktigt att vi tävlar på lika villkor. Oavsett om det handlar om dopning, användandet av förbjuden teknik så förstör det trovärdigheten för vår fantastiska sport. Under 90-talet var bruket av t ex EPO utbrett, men det gick ej att avslöja och var för de som ville fuska en möjlighet att få stora fördelar. Risken att åka fast var minimal. Effekten av att åka med fluorbaserade vallor jämfört med att åka med syntetiska vallor är minst lika stor som den dopningen som tidigare var väldigt utbredd. Innan vi fastställer en tidpunkt för utfasning av vissa produkter måste vi säkerställa att möjligheten att fuska inte existerar. Går det inte att testa så kommer inte användandet att sjunka nämnvärt och följden kan bli att unga åkare växer in i en miljö där man måste fuska för att lyckas. En sådan utveckling har inte skidsporten råd att hamna i. Vi behöver bygga trovärdighet, inte underminera den ännu mer”.

”Mitt förslag till FIS och andra som beslutar i den här frågan är att ta alla dessa aspekter med i er bedömning. Jobba för att hitta en metod för att enkelt mäta skidornas belag (det som finns i belaget och det vallorna tillför). Var tydlig med branschen hur arbetet fortskrider och jobba med oss för att ge oss en möjlighet att överleva omställningen. När metoden finns på plats och regleringarna implementeras så kommer testerna vara kostsamma för små arrangörer, men om mätningen börjar på de stora tävlingarna så kommer vi i branschen att tillverka vallor och skidor som används på världscup och mästerskapsnivå. De kommer att fasas ut från mindre tävlingar när de nya produkterna blir lika effektiva som de befintliga. Jag tror att innovationskraften hos tillverkarna kommer att vara hög för att vara ledande även åren som kommer efter en utfasning vilket kommer att ge en omställning som är hanterbar. De som utformar dessa testmetoder måste självklart ta höjd för att vi inte hamnar i en situation där en insatsvara i vallorna ersätts av en annan som är mycket sämre för människa och klimatet för då har vi tagit ett steg bakåt istället för ett steg framåt. Vi måste alla ta ett ansvar för arbetsmiljö och för det klimat som vi är beroende av, men risken med för snabba beslut riskerar att vara kontraproduktiva”.

”Avslutningsvis så har jag en tro på att vi tillsammans hittar en lösning på en svår fråga. Vår sport förtjänar förutsägbarhet och rättvisa tävlingar. Jag hoppas och tror att jag de kommande 10 åren får vara en del av denna omställning och jag bidrar gärna med min erfarenhet och kunnande. Vi på SKIGO vill även i framtiden vara en del i att lösa skidåkarens ständiga utmaning med glid och fäste. Vill ni idag välja att inte åka på fluorvallor så erbjuder vi liksom de flesta tillverkare bra
alternativ. Vill ni ha det absolut bästa glidet så erbjuder vi även det och vi följer de lagar som finns gällande användandet av substanser i tillverkningen.

Hoppas att vi syns i skidspåret i många år framåt!

Christer Majbäck VD och huvudägare i SKIGO AB

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...