Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Johansson är bästa icke norrman i Visma Ski Classics inför Vasaloppet. Västgöten har två pallplatser hittills i vinter. Blir det en tredje på söndag? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Marcus Johansson är bästa icke norrman i Visma Ski Classics inför Vasaloppet. Västgöten har två pallplatser hittills i vinter. Blir det en tredje på söndag? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Tar höghöjdseffekten Mackan till Vasaloppspallen?

Marcus ”Mackan” Johansson, Lager 157 Ski Team, har fått ett riktigt genombrott i Visma Ski Classics i vinter. På vinters sju lopp har han varit topp tio sex gångar varav två på pallen som trea. I sammandraget är Johansson femma och bästa icke norrman.
Nu kommer han till Vasaloppet med bra självförtroende efter en rejäl höghöjdsuppladdning i Livigno.
– Jag har stora förhoppningar inför söndagen, säger Marcus, som blir 30 år några veckor efter Vasaloppet.

Inför den här vintern hade Marcus varit topp tio tre gånger på deltävlingar i Visma Ski Classics. Men aldrig mer än en gång per säsong. 2016 blev han åtta på La Diagonela, 2017 var han sjua på Vasaloppet Kina och 2018 blev han fin nia på Marcialonga.

Förra vintern var han aldrig ens topp 20.

– I fjol gick det extremt dåligt. Jag hade problem med en disk i ryggen hela vintern och var bara glad att jag kunde ta mig igenom loppen.

Den här vintern ser det helt annorlunda ut. Marcus har den här placeringsraden: Prolog Livigno (4), La Venosta (9), Kaiser Maximilian Laul (3), La Diagonala (6), Marcialonga (13), Toblach-Cortina (3) och Jizerska Padesatka (8).

Vad är förklaringen Marcus?
– Jag har haft en bra sommar och en bra höst. Visserligen hade jag en knäskada in i säsongen men då kunde jag ändå träna med Ski Erg och jag har inte varit sjuk någonting. Jag kände i sommar att jag tagit ett kliv. Jag har fått kontinuitet och så blir man lite smartare med åren och går inte på samma nitar som förut. Ibland får man tänka efter lite i träningen och inte plocka ut allt.

Markus självförtroende fick sig också en rejält skjuts direkt i säsongsöppningen. Eftersom han haft stora problem med ett knä och bestämde sig för att ställa upp i premiären i Livigno bara tre dagar innan tävlingshelgen så kom fjärdeplatsen där som en överraskning.

– Det blev en lite chock att det gick så bra, säger Marcus.

Redan där snuddade han på en pallplats och i första tävlingen på det nya året fick han kliva upp på pallen för första gången när han blev trea tätt bakom teamkompisen Emil Persson och Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, på Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld.

– Där fick jag till ett riktigt bra lopp. I den tuffa backen på slutet av banan på väg tillbaka till Seefeld så blev jag inte trött. För min del hade det kunnat gå ändå fortare där.  Så det kändes riktigt bra att jag kunde ta mig upp på pallen för första gången där.

Sedan har från Ulricehamnskillen fortsatt rada upp bra lopp och i Toblach-Cortina kom alltså en tredjeplats till. Då vann ”Mackan” klungspurten mot sju andra åkare om tredjeplatsen, precis före Team Ramuddens Max Novak.

Som för i princip alla elitåkare i Visma Ski Classics är Vasaloppet säsongen höjdpunkt och det mest prestigefyllda loppet att vinna. Det är en dröm för Marcus att vinna loppet och nu kommer han mycket väl förberedd till 2020 års upplaga.

Direkt efter Jizerska Padesatka åkte Marcus tillsammans med teamkompisarna Emil Persson, som sensationellt spurtat hem både prologen och Kaiser Maximilian Lauf i vinter och Andreas Holmberg, bästa icke norrman på Marcialonga där han blev sexa, till Livigno. Där tränade trion på hög höjd och i strålande förhållanden i hela två veckor.

– Vi hade det fantastiskt bra med bra väder och fina spår. Det var helt kanon att vara där och jag har fått göra all den träning jag önskat. Så nu är förhoppningarna höga inför söndagen.

Många lång och fina pass blev det för Marcus i Livigno. Här med Emil Persson i rygg. FOTO: Andreas Holmberg.Många långa och fina pass blev det för Marcus i Livigno. Här med Emil Persson i rygg. FOTO: Andreas Holmberg.

Fokus för Lager 157-trion i Livigno var att få en hel del långa pass och en bra period med träning och samtidigt inte spränga sig på den höga höjden.

– Det ska bli kul att se vad vi får för effekt av vår vistelse. Både Emil och Andreas ser också riktigt starka ut.

Faktum är att trion varit hela 44 dagar på hög höjd sedan säsongen drog igång.

– Och då räknar jag inte när vi var i Toblach som ligger lite halvhögt, berättar Marcus.

Nu dagarna innan Vasaloppet samlas hela Lager 157 Ski Team i Orsa Grönklitt för att göra de sista förberedelserna och lägga upp taktiken för söndagen.

– Ja, nu får vi fundera och diskutera vilken taktik vi ska använda på loppet, säger Marcus.

Slutligen så måste vi också poängtera att Marcus Johansson tagit en annan väg än de flesta andra elitåkarna i långloppsserien.

Marcus tävlade som ungdom på skidor men sedan blev det mer fokus på fotboll under många år och han gick aldrig på skidgymnasium. Han spelade fotboll till han var 22 år. Därefter blev det mer skidåkning igen och han ökade satsningen år för år och ganska snabbt visade han framfötterna på rullskidor. 2014 vann han till och med totala världscupen på rullskidor. Men det var på snabba tävlingshjul och är ganska långt ifrån långloppsskidåkning

Efter den sommaren blev Marcus en del av Lager 157 Ski Team och på den vägen är det…

44 dagar på hög höjd har det blivit i vinter för Emil Persson och Marcus Johansson. FOTO: Andreas Holmberg.44 dagar på hög höjd har det blivit i vinter för Emil Persson och Marcus Johansson. FOTO: Andreas Holmberg.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...