www.langd.se

Chris Andre Jespersen drar före vinnaren Tore Björseth Berdal på Vasaloppet i fjol. Kan Berdal vinna på nytt? Eller blir det en svensk herrsegrare i år? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Chris Andre Jespersen drar före vinnaren Tore Björseth Berdal på Vasaloppet i fjol. Kan Berdal vinna på nytt? Eller blir det en svensk herrsegrare i år? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Kraftigt snöfall gör Vasaloppet till en sällskapsresa igen

De senaste veckan har det varit blixtrande snabba spår i Vasaloppsarenan. Lagom till Vasaloppet i morgon söndag den 1 mars väntas dock kraftigt snöfall. Det mesta talar för att herrklassen blir en sällskapsresa precis som i fjol och att damtäten kan ligga ganska långt fram i klungan.
Senast det blev svensk seger på herrsidan var 2012 när Jörgen Brink vann på rekordtiden 3.38,41.
Är det dags för en svensk triumf i morgon?


Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, är huvudfavorit i damklassen och har själv målet att första bli bland de 70 bästa herrarna över mållinjen i Mora. Team Ramudden kommer också med två starka kandidater till pallen i tidigare vinnaren Lina Korsgren och årets genombrottsåkare i Visma Ski Classics, Ida Dahl.

På herrsidan är det också åkare från Lager 157 Ski Team och Team Ramudden som har svenska åkare med förhoppningar på pallen. Lager 157:s Emil Persson har två två spurtsegrar i vinter och hans teamkompis Marcus Johansson två tredjeplatser. Max Novak, Team Ramudden, har varit fyra som bäst. Alla tre har visat på mycket goda spurtegenskaper.

Något som kan få täten att gå riktigt hårt i första backen är att det i år finns ett nytt bergspris på toppen efter 3 kilometer. Vi får se vad det kan få för påverkan på resten av loppet. Snöar det mycket så är det inte lätt att hålla undan för den eller de åkare som eventuellt skapar en lucka tidigt.

Här kommer lite tankar från några av de stora svenska hoppen inför i morgon:

Emil Persson, Lager 157 Ski Team:

– Jag tror jag har en chans med snöfallet. Det kan nog gå ganska långsamt i början och fortare mot slutet men en stor grupp in mot spurten. Är jag med där har jag stor chans att vinna, säger Emil.

På Kaiser Maximilian Lauf spurtvann Emil Persson före Andreas Nygaard och Marcus Johansson. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.På Kaiser Maximilian Lauf spurtvann Emil Persson före Andreas Nygaard och Marcus Johansson. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team:

Marcus som har två pallplatser i vinter har laddat på hög höjd i Livigno tillsammans med sina lagkompisar Emil Persson och Andreas Holmberg.

– Jag hoppas verkligen på pallen igen. Jag har några bra veckor bakom mig och ser verkligen fram emot i morgon. Det kommer inte bli det snabbaste loppet men väldigt hårt. Många kommer nog vara med till spurten och då gäller det att vara snabb. Det gäller att ha is i magen och vänta så länge som möjligt, säger Marcus.

Max Novak, Team Ramudden:

Max har varit nära pallen i vinter i sin första säsong i Visma Ski Classics. Hans snabbhet har han visat flera gånger och han leder tävlingen om den gröna sprintvästen.

– I Jizerska strulade jag till det för mig själv med små trugor. Jag hade problem i uppförsbackarna då, berättar Max.

Då avslutade han mycket starkt och blev sexa. I loppet innan, Toblach-Cortina, spurtade han in som fyra precis bakom Marcus Johansson.

– Nu hoppas jag få kliva upp på pallen. Men vädret som blir så gäller det bara att hänga med och så avgörs det i Moraparken, säger Novak.

Fyra Team Ramudden-åkare i Oxberg i fredags: Lina Korsgren, Johan Persson, Olle Jonsson och Max Novak. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Fyra Team Ramudden-åkare i Oxberg i fredags: Lina Korsgren, Johan Persson, Olle Jonsson och Max Novak. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team:

– Jag föredrar hårda och snabba spår men det gick ju bra förra året så jag tror att det ska passa mig med snöfall i går igen, säger Britta.

– Det är svårt att veta om herrarna kommer gå hårt eller väldigt lugnt. Jag måste vara fokuserad och se vad som händer där framme, fortsätter Johansson Norgren.

Lina Korsgren, Team Ramudden:

– Jag har haft bra form sedan i julas. Sedan har jag varit lite sjuk men grundformen är bra. Jag har en plan på hur jag vill åka när det blir snöfall och jag tror verkligen att det passar mig bra, säger Lina och fortsätter;

– Jag tror det blir viktigt att ligga långt fram i klungan även fast den är stor och innehåller många killar men vi är sju åkare i teamet i morgon och det kommer nog att göra det lättare.

Ida Dahl, Team Ramudden:

Ida Dahl gör sitt första Vasalopp men har en plats på pallen som mål efter hennes fina tredjeplats på Tjejvasan i lördags. Ida leder också Visma Ski Classics ungdomstävling,

– Det ska bli kul men det kommer bli väldigt tufft med allt folk. För oss tjejer kommer det nog bli hårt eftersom vi vill hänga på herrarna så långt som möjligt, säger Ida.

I herrklassen finns det givetvis många potentiella vinnare förutom de svenska hoppen. Bland dessa förstås tidigare vinnare som Tore Björseth Berdal, Team Koteng, Andreas Nygaard och Petter Eliasson, Team Ragde Eiendom. Andra toppkandidater är Stian Hoelgaard och Chris Andre Jespersen, Team Koteng och Tord Asle Gjerdalen, Team Ragde Eiendom.

På damsidan har Astrid Öyre Slind och Kari Vikhagen Gjeitnes, båda Team Koteng, vunnit i vinter och kan göra det igen. Andra åkare för pallen är också Katerina Smutná, ED System Bauer Team och Emilie Fleten, Team Ragde Eiendom.

Fakta Vasaloppet
 
Plats: Sälen - Mora
Datum: 1 mars 2020
TV: SVT och SVT Play från 07.30
Livestream: play.vismaskiclassics.com
Starttid: Damer och herrar: 08.00
Distans: 90 km klassisk stil
Visma Ski Classics sprint: 2 (Mångsbodarna 24 km och Evertsberg 47 km)
Visma Ski Classics bergspris: 1 (3 km)
Webwww.vasaloppet.se, www.vismaskiclassics.com

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Ebba Andersson före Frida Karlsson. FOTO: Bildbyrån

Längdlandslaget redo för sommarens tredje läger tillsammans

Det har blivit en annorlunda sommar för längdlandslaget. Istället för att åka utomlands på läger har det istället blivit träningsorter hemma i Sverige och idag ansluter åkarna till Sollefteå för en o...
I vinter är Åsarna Ski Marathon ett Visma Ski Classics Challengers event. FOTO: Åsarna IK.

Åsarna Ski Marathon blir ett Visma Ski Classics Challengers event

13 februari är det dags för 13:e upplagan av Åsarna Ski Marathon. I vinter blir loppet för första gången ett Visma Ski Classics Challengers event. Det är guldglans på loppet med Thomas Wassberg som b...