Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Petter Eliassen jublar på mållinjen som vinnare av Vasaloppet 2020. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Petter Eliassen jublar på mållinjen som vinnare av Vasaloppet 2020. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Eliassen överraskade alla med sin spurtseger

Oddsen för att Petter Eliassen skulle vinna spurten mot Stian Hoelgaard på Vasaloppet var riktigt höga.
Inte ens Team Ragde Eiendoms sportchef Magnar Dalen trodde på Eliassen.
– Det var överraskande för mig med. Jag vet ju att Stian är supersnabb, säger Petter Eliassen till Längd.se.

Den ödmjuke 35-årige norrmannen från nord-Norge hade dock taktiken klar för sig när loppet skulle avgöras.

– Jag lät Stian gå först i på upploppet och se lite hur han åkte. Jag släppte någon meter för att komma med lite fart. Då vände han sig om och ökade men han fick inte så mycket mer fart och jag hade lite krafter kvar. Så det var bra disponerat av mig, konstaterar Eliassen.

Varken sportchefen i Team Ragde Eiendom, Magnar Dalen, eller knappt någon annan i det norska lagets serviceteam trodde Eliassen skulle greja spurten. Men han överraskade alla.

Vad säger du om hur loppet utvecklade sig? Ni åkte snabbt upp mot Oxberg!
– Jag är nöjd med hur vi kunde hämta in tätklungan. Det gick fortare än vad jag trodde det skulle göra. Anders Aukland var viktig där, han satte igång farten så inte luckan skulle bli för stor. Han gjorde ett bra jobb fram till Lundbäcksbackarna.

Hur gick tankarna när det bara var du och Stian kvar.
– Vi tog inte så långa förningar var. En minut eller så innan vi bytte. Vi var ju bägge intresserade av att de skulle plocka in oss. Det var ju runt 40 sekunder och svårt att veta hur fort de åkte där bakom. Jag var inte trygg förrän vi kom in på de två-tre sista kilometerna. Det var bra att vi var tillsamman, att gå själv hade varit svårt i det här tunga föret.

Hur skönt är det med en ny Vasaloppsseger?
– Det känns nästan lika överraskande som förra gången (2015). Det är otroligt speciellt. Vi tävlar ju ofta mot varandra i Ski Classics men Vasaloppet är något annat. Det är så långt och det är så många åkare med.

– Jag har kämpat med det här loppet sedan jag vann. Det är svårt att hävda sig här. Jag är först och främst nöjd med att jag klarade och leverera en bra prestation oavsett resultat. Det var gott att känna att jag fick till en bra dag.

Petter Eliassen passerade Stian Hoelgaard precis före mållinjen. FOTO: Vasaloppet.Petter Eliassen passerade Stian Hoelgaard precis före mållinjen. FOTO: Vasaloppet.

Var det bra att det blev en tidig mindre klunga som gick loss?
– Ja, jag tror det. Vi trodde nog alla att det skulle vara en stor klunga länge. Planen var egentligen att vi skulle gå för Andreas (Nygaard) idag. Att vi skulle ha en långt upplägg för honom. Men han var för långt bak, han var lite för kalla idag.

– För min del kändes det bra i Oxberg när det var så få åkare med. Då förstod jag att det fanns möjligheter för mig. Det gav motivation, avslutar Eliassen.

Magnar Dalen var mer eller mindre säker på att Petter inte skulle kunna vinna spurten.

– Det var överraskande att Petter skulle vinna när det avgjordes på upploppet, säger Dalen.

– Men det var bra att segern stod mellan Petter och Stian. De var starka i backarna och sedan gjorde de ett bra teamarbete mellan dem när de kom loss.

– Vi hade lite svåra avvägande på slutet med Gjerdalen 30 sekunder bakom. Hade vi sagt till Petter att ta det lugnare så kunde ju Hoelgaard tagit bägge två i spurten i alla fall, funderar Dalen och fortsätter;

– Det blev ju Nygaard som satt kvar med Svarte Petter, som vi säger. Men han sa ju innan att han skulle lägga alla ägg i samma korg och satsa på en spurt. Då kan det gå så här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...