www.langd.se

En glad Klas Nilsson efter femteplatsen på Vasaloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
En glad Klas Nilsson efter femteplatsen på Vasaloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Klas Nilsson överraskande femma på Vasaloppet

Klas Nilsson, Skellefteå XC Club/Team Igne gjorde sitt bästa Vasalopp någonsin när han kämpade sig i mål som femma och bäste svensk.
– Det känns bra. Jag skrev till vår sponsor i går att enda målbilden var att få snacka med Yvette i SVT efter mål, säger den 34-årige västerbottningen.

Målet att intervjuas av Yvette Hermundstad i SVT gick i uppfyllelse för Nilsson.

– Ja, men jag syftade kanske på seger. Men ändå, jag är sjukt nöjd med min insats, säger Klas och fortsätter;

– Det har känts jättebra men det var lite surt när jag efter Oxberg såg att vi var ganska nära Eliassen. Då körde jag på och vi började plocka men då gick en spets av på ena staven. Jag gick lite panik. Jag åkte två kilometer och belastade vänsterstaven mer. Jag fick en ny stav vid Gopshus och det var precis innan Gjerdalen började köra. Det var tur att jag han få staven, annars hade det varit kört.

– När Gjerdalen gick så låg Anders Aukland och bromsade. Jag insåg snabbt att jag måste hoppa ut och jaga ikapp. Då kom vi sen ganska snabbt ikapp Syrstad (trean i mål). Vi förstod att han inte ville köra så jag och Gjerdalen fick göra jobbet.

Team Igne-åkaren hade ett tag förhoppningar och att nå ifatt tätduon Eliassen och Hoelgaard.

– Vi plockade lite grann men sen tappade vi igen. Ibland kände jag mig pigg och ett tag hade vi kanske chansen att plocka in dom, funderar Klas.

– Men efter Eldris var jag trött. Med 6 kilometer kvar så var jag nära att släppa. Då skrek Gjerdalen ”Vill du icke vinna”. Men jag hade inget att komma med då. Då levde jag lite på att jag hade bra skidor. Jag lyckades hålla mig kvar till Auklandbron men då gick det inte längre. Jag var inte pigg i mål, säger Klas med ett stort leende.

– I början av loppet försökte jag åka så snålt som möjligt. Utbrytningen kände vi att den var inget att försöka gå med i om man skulle vara med till slutet. Det gällde att vara så kall som möjligt, avslutar Nilsson som i fjol var 23:a på Vasaloppet. Hans bästa placering innan dagens lopp.

Om Klas Nilsson överraskade med sin femteplats så var Nils Persson, Östersunds SK/Team Engcon en ännu större skräll som sjua. Hans var tvåa bakom Andreas Nygaard i den stora klungspurten om placeringarna sex och uppåt drygt tre minuter bakom Eliassen.

– Jag hade grymma skidor och grym kropp hela dagen. Positioneringen i klungan var också bra. Jag är riktigt nöjd med loppet. Allt har fungerat, berättar 26-årige Nils.

– Jag var pigg men lite för långt bak i klungan för att kunna gå med tidigare. Men det kanske var det som gjorde att jag orkade spurta på slutet.

Hur var tankarna innan loppet?
– Jag visste inte riktigt hur formen var. Jag hade en 36:e plats från i fjol och ville upp topp 20 i år. När jag kände mig stark på slutet var det bara att vässa armbågarna, avslutar Nils.

Tredje svensk var Max Novak, Offerdals SK/Team Ramudden som nia i mål ett par sekunder bakom Nils Persson. 24-årige Novak som varit lite av en sensation i Ski Classics i vinter. Nu tog han över ledningen i ungdomstävlingen från Emil Persson men tappade sprintvästen till Stian Berg, Team Kaffebryggeriet.

– Man får väl vara nöjd, det är ju en niondeplats. Man ska inte sura över det. Men hade man tajmat att gå med lite bättre i rätt grupp så hade det kunnat räcka längre. Nu fick jag gå stenhårt fram till Oxberg, det gick sjukt fort där med Tord (Asle Gjerdalen) ett tag.

– Så såg man skylten 27 kvar. ”Jävlar” tänkte jag då men det var bara att bita i. Jag har aldrig varit så trött efter ett lopp som idag.

Fjärde svensk över mållinjen var en av förhandsfavoriterna, Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Marcus som varit på pallen två gånger i Ski Classics i vinter.

– Jag är ganska trött och lite besviken nu. Det var ett tufft lopp trots att det går långsamt. Jag hade inte krafterna på slutet, konstaterar Marcus.

– Emil (Persson) och jag hamnade ganska långt efter innan Evertsberg. Vi fick köra rätt fort upp mot Oxberg för att komma ifatt gruppen. Sedan kom Eliassen iväg men det kändes ändå rätt okej. Men sedan sista 15 är jag inte superpigg och sista kilometern in finns inget kvar. Föret kanske inte var till min fördel. Jag hade nog hellre haft lite snabbare och mer spår.

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...