Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren jublar efter sin andra Vasaloppsseger invid kransmasen Daniel Duhlbo. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.
Lina Korsgren jublar efter sin andra Vasaloppsseger invid kransmasen Daniel Duhlbo. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Korsgrens Vasaloppsseger - något utöver det vanliga

Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb/Team Ramuddden, korsade mållinjen på Vasaloppet som 57:e åkare totalt och som överlägsen segrare i damklassen drygt sex minuter före Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF/Lager 157 Ski Team.
– Jag skulle verkligen säga att det här var ett av karriärens bästa lopp, säger Lina till Längd.se.

Lina kände tidigt att det kunde bli en bra dag.

– Jag brukar aldrig ha en bra startbacke i Vasaloppet. Jag har alltid legat lite efter där förut. Nu låg jag bakom Nygaard och kände att det här går för sakta. Då kände jag att det här ska jag ta vara på, berättar hon.

– ”Gurra” (Linas man Gustaf) sa att jag verkligen skulle använda skidorna idag. Jag kände att jag inte skulle ge bort något utan köra för det.

När märkte du att Britta kanske inte skulle orka?
– Först märkte jag att hon inte var med de första milen men jag förstod att hon skulle komma ifatt med en större klunga.

När hon släppte då?
– Jag märkte inte det först när det började gå utför. Hon hade gått på ganska hårt upp mot Evertsberg så jag förstod att hon kanske blivit lite trött av det.

Korsgen fick sedan aldrig någon svacka på slutet av loppet.

– Nej, jag kände mig stark hela dagen. Kanske var jag lite trött upp mot Evertsberg när Britta körde på. Sedan blir man fysiskt stark när känner att det går så bra.

Samarbetet med killarna i klungan runt omkring fungerade också bra.

– Det var lite roligt när jag kom ikapp Olle (teamkompisen Jonsson) efter Oxberg. Ha la sig bakom och peppade mig ganska mycket. Det var också bra samarbete i klungan. Jag tycker killarna har blivit väldigt respektfulla mot damerna och släpper in oss. När jag och Britta var tillsammans så släpper de in oss. Det har blivit ett annat klimat och det tycker jag är jätteroligt.

Är det skillnad mot för några år sedan?
– Det är det verkligen. De respekterar oss och vi får ta vår plats.

Vad tänker du kring att du kommer så högt i totalen som 57:a?
– Jag ser det som en väldigt stor bonus. Det är också ett kvitto för alla tjejer som stakar där ute och som tränar så hårt inför det här. Jag delar det med alla dom tjejerna. Det känns att de som har tvivlat har fått se att vi kan

Britta Johansson Norgren fick den här dagen ge sig mot vassare motståndare. I mål var Britta sex minuter och nio sekunder bakom Korsgren.

Det var tufft idag?
– Ja det var det. Det är blandade känslor. Jag hade hoppats på lite bättre känsla än vad det blev men det hade behövt vara ganska mycket bättre känsla för att kämpa mot Lina, säger Britta

– Hon hade enorm form och skidor och allt. Det var verkligen hennes dag och det är riktigt imponerande det hon gör.

– Hon blir ju 57:a. Även om jag hoppats att ha jag skulle ha den dagen så… Lina visar verkligen klassen på damlångloppsåkning. Det är många bra killar som fått släppa hennes rygg idag.

Britta i rygg på Maxim Vyleghanin vid passeringen av Oxberg. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.Britta i rygg på Maxim Vyleghanin vid passeringen av Oxberg. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Britta ställer nu siktet mot avslutningen på Visma Ski Classics. Närmast väntar Birkenbeinerrennet om tre veckor.

– Nu har jag tre lopp kvar på säsongen som jag aldrig vunnit. Mitt mål är att ha en bättre säsongsavslutning än vad jag haft tidigare. Vi får hoppas att den planen håller, avslutar Britta.

Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden blev fyra i sitt första Vasalopp. Ida var dryga minuten bakom trean Katerina Smutna i mål.

– Det gick jättebra men nu känner jag mig riktigt trött. Det var ordentligt kämpigt från Oxberg. Jag var tillsammans med Smutna i backarna innan Oxberg och hon såg att jag var med och gick tufft där. Då kunde jag inte följa med längre, berättar Ida.

Du gjorde en bra Vasaloppsdebut!
– Ja, det var det. Jag är jättenöjd men det är väl längden på loppet man inte är riktigt van vid än.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...