Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det är osäkert när Oskar Kardin kan vara tillbaka i tävlingsspåret efter sin hjärnskakning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Det är osäkert när Oskar Kardin kan vara tillbaka i tävlingsspåret efter sin hjärnskakning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Osäkert när Kardin kan tävla efter hjärnskakningen

Oskar Kardin var fin tvåa på Jizerska Padesatka och med stigande form mot Vasaloppet. Då var oturen framme när Oskar halkade på en isfläck under ett träningspass och slog i huvudet så hårt att han fick hjärnskakning.
– Nu har jag inte varit fysiskt aktiv på två veckor, förrän jag idag (torsdag) var ute och gick lite med skidor på fötterna. Jag hoppas kunna åka några fler lopp i vinter men jag vet inte om det blir så, säger Kardin.

Det var på ett träningspass efter Jizerska i uppladdningen mot Vasaloppet som det oturliga fallet kom för Oskar.

– Jag landade så illa att det blev en hjärnskakning. Jag insåg på vägen hem att det nog var ganska illa. Jag hade ingen koll på vilket datum det var. Jag visste att jag skulle åka Vasaloppet men kom inte ihåg när det skulle gå. Man kan säga att jag var medvetet omedveten, berättar Kardin.

Ganska kort efter olyckan försökte Oskar träna under fyra dagar men det blev då värre symtom och han fick mer huvudvärk. Därefter blev det två veckor där han mest bara har varit hemma och endast tagit några promenader.

– Nu gäller det att ta ett steg i taget. Jag får hjälp av en sjukgymnast som har vana att jobba med hockeyspelare, fotbollsspelare och alpinister som råkat ut för hjärnskakning. Jag följer en så kallad hjärntrappa och det är bara lågintensivt till en början, berättar Oskar.

Han hoppas att han ska kunna åka några fler tävlingar i vår men det är inte alls säkert.

– Jag får se det som en bonus om det blir så. Nu tar jag en dag i taget.

Att missa Vasaloppet, en av vinterns höjdpunkter och huvudmål, var förstås tufft för Kardin.

– Ja, formen var ju på väg. Men ibland har man otur helt enkelt.

Nu fick han följa loppet och kunde glädjas åt att hans lagkompis i Team Ragde Eiendom, Petter Eliassen, kunde spurta hem segern.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...