Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson före Therese Johaug över mållinjen på tremilen i Holmenkollen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Frida Karlsson före Therese Johaug över mållinjen på tremilen i Holmenkollen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.


Frida Karlsson knäckte Therese Johaug i Holmenkollen

20-åriga Frida Karlsson knäckte Therese Johaug och vann tremilen i Holmenkollen. Trots ett fall under loppet.
– På slutet tänkte jag bara att jag skulle gå hela vägen, sa Frida till SVT Sport efter vinsten.
Och vilkens svenskdag det blev Ebba Andersson som trea och Charotte Kalla på fjärde plats.

Tremilen i Holmenkollen blev en suverän svenskdag med tre åkare bland de fyra bästa. Loppet som till en början såg ut att bli precis som vanligt med Therese Johaug i ensamt majestät mot en solklar seger. Efter fyra kilometer av loppet var Johaug loss och skapade snabbt en stor lucka till klungan.

Trion Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla såg starka ut i klunga med bra skidor. Frida gick dock omkull i en utförskörning men var snabbt på benen igen och det tog inte lång stund innan hon rundat hela klungar och var i från igen.

En avgörande faktor för loppet blev när den svenska trion bytter skidor skidor efter tre varv. Även Krista Pärmäkoski bytte men ingen övriga åkare i klungan och inte heller Johaug. Efter bytet var kvartetten nära 1.10 bakom Johaug.

Frida, Charlotte och Ebba åkte suveränt i Holmenkollen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Frida, Charlotte och Ebba åkte suveränt i Holmenkollen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Skidbytet var lyckat för det gick snabbt att jaga ifatt klungan och sedan gick Frida och Ebba än hårdare och började närma sig Johaug.

– Det var smart att byta skidor, konstaterade Frida.

– Jag kände mig så stark på slutet. Jag hade verkligen övertaget och ett bra koncept. På slutet tänkte jag bara att jag skulle gå hela vägen, berättade Frida för SVT Sport.

– Jag och Ebba pratade  mycket i spåret. Det här var verkligen en lagseger och vilken härlig känsla. Det här är så kul, fortsatte Frida.

På slutkilometrarna kunde inte Ebba följa Frida i hennes jagt på Johaug. När Frida fick syn på Thereses rygg så såg det ut att hända något med Sollefteåtjejens teknik. Den ibland lite kantiga diagonalstilen blev effektivare och Frida sträckte verkligen ut i diagonalen.

När Frida kom ifall Johaug i sista motbacken innan stadion så var hon ivrig och gick om direkt. Johaug fick häng och upp i hästskon på stadion var duon sida vid sida. Ner på upploppet var Johaug först men Frida gled förbi och stakade till seger. Frida första seger i världscupen och Sveriges första i en distanstävling sedan Stina Nilsson vann den masstarten i Quebec i mars förra året.

Topptrion Therese Johaug, Frida Karlsson och Ebba Andersson. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Topptrion Therese Johaug, Frida Karlsson och Ebba Andersson. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Frida kunde jubla och vända sig om och se sin klubbkompis Ebba spurta in som trea och Charlotte Kalla som fyra. Trion samlades i en stor kram. För Kalla var det vinterns klart bästa insats.

– Det här tar jag verkligen med mig framåt. Det kändes lätt nästan hela vägen, sa Kalla och fortsatte;

– Vallarna gjorde ett grymt jobb med skidorna idag. Bägge paren gick fantastiskt fint.

Att Frida vunnit loppet visste inte Charlotte när hon åkte i mål

– Jag trodde inte att hon vann. Det känns overkligt. Supercoolt att Frida tar hem det här. Holmenkolllen är ju historisk mark och jag vet hur jag kände när jag blev tvåa här första gången och nu går hon och vinner, sa Kalla.

Maria Nordström slutade 26:a och tog världscuppoäng. Lisa Vinsa blev 36:a och Rebecca Öhrn 39:a.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...