Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Svahn blir klar totalsegrare i sprintvärldscupen när sprinttävlingarna i Québec ställs in. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Linn Svahn blir klar totalsegrare i sprintvärldscupen när sprinttävlingarna i Québec ställs in. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Sprinttävlingarna i Québec ställs in – Linn Svahn tar hem sprintvärldscupen

Internationella skidförbundet, FIS, stod länge fast vid att genomföra helgens sprinttävlingar i Québec. Men när flera landslag drog sig ur tävlingarna beslutade FIS att ställa in på fredagen. Detta innebär att Linn Svahn vinner den totala sprintvärldscupen och Jonna Sundling blir tvåa. På herrsidan vinner Johannes Hösflot Kläbo.

Sverige var på plats i Kanada men i går beslutade Svenska skidförbundet att landslaget skulle lämna Kanada och åka hem. I det läget kunde trean i sprintcupen, Anamarija Lampic, Slovenien, passerat både Linn Svahn och Jonna Sundling. Men efter att flera nationer drog sig ur så ställde till slut FIS in tävlingarna.

– Fram tills för några timmar sedan såg det möjligt ut att hålla tävlingarna enligt plan, men vi behövde anpassa oss efter de snabba förändringarna och det faktum att många nationer drog sig ur, säger Marianne Pelchat, talesperson för tävlingarna i ett pressmeddelande.

Det här betyder att Linn Svahn nu står som slutsegrare i sprintcupen med 509 poäng. Jonna Sundling blir tvåa med 486 och Lampic trea med 472.

Linn Svahn har stått för ett fantastiskt genombrott i vinter. 20-åringen vann tre individuella sprinttävlingar under säsongen.

På herrsidan betyder beslutet att tävlingarna Québec ställs in att Johannes Hösflot Kläbo vinner sprintcupen. Norge valde tidigt att inte åka till världscupavslutningen i Nordamerika på grund av coronaviruset.

Kläbo riktar nu stark kritik mot att FIS inte valde att ställa in tävlingarna i ett tidigare skede.

– De prioriterar världscuptävlingen framför liv och hälsa. Det är rent ut sagt förkastligt. En annan sak är att de sätter längdskidsporten i ett negativt ljus. Jag är glad att mitt eget förbund har varit starka och tydliga i den här frågan och visat vad som är viktigt och vad som inte är viktigt, säger Kläbo till NRK.

Att de kanadensiska åkarna till slut valde att dra sig ur tävlingarna menar Kläbo är ytterligare ett tecken på att tävlingarna skulle ha ställts in tidigare.

– Det är som om norska åkare skulle hoppat av Holmenkollen. Det är helt enkelt pinsamt att se hur FIS hanterar det här. Längdskidåkning ska ses som oviktigt i de här sammanhangen, fortsätter norrmannen.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...