www.langd.se

Britta Johansson Norgren har bestämt sig för en säsong till i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Britta Johansson Norgren har bestämt sig för en säsong till i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Det tvära säsongsavslutet gör att Britta Johansson Norgren tävlar en vinter till

Den här vintern skulle Visma Ski Classics största segermaskin, Britta Johansson Norgren, visa att hon även kunde vinna tävlingar i slutet på säsongen - i Birkenbeinerrennet, Reistadlöpet och Ylläs-Levi.
Det skulle bli en fin avslutning på en lång och framgångsrik karriär. Men när säsongen fick ett abrupt slut på grund av coronaviruset bestämde sig Britta för att tävla en vinter till.
– Jag vill inte att det ska sluta så här. Jag känner också att det fortfarande finns saker att utveckla inför nästa vinter, säger Britta till Längd.se.

Britta har varit den stora dominanten på damsidan inom långloppstouren Visma Ski Classics i många år nu. Säsongen som nu fick ett tvärt slut efter Vasaloppet innebar att Britta vann totalsegern för femte året i rad.

Mycket talade för att den här vinterns skulle bli den sista som aktiv för Britta. Ett stort mål för henne i vinter var att kunna prestera på topp i slutet på säsongen. Något hon haft svårt för tidigare år, även om det har räckt för att vinna Ski Classics totalt.

– Jag har aldrig vunnit varken Birkenbeinerrennet, Reistadlöpet eller Ylläs-Levi. Jag har tränat hela året för att visa att jag kunde vinna också de loppen. När de ställdes in kände jag sådan tomhet, berättar Britta.

– Det är en väldigt speciell situation. Jag står förstås helt bakom beslutet att ställa in de tre sista tävlingarna men eftersom mitt stora mål den här säsongen var just de tre loppen känns det tungt, fortsätter hon.

Att säsongen slutade så här abrupt är nu en stor anledning till att Britta kommer att fortsätta tävla en vinter till. Annars kunde det här varit den sista för Visma Ski Classics största vinnare genom tiderna. Britta som fyller 37-år om en dryg vecka har flest segrar av alla i långloppstouren Visma Ski Classics. Segern på Jizerska Padesatka i Tjeckien den 9 februari var Brittas 21:a triumf.

– Jag vill inte att det ska sluta så här. Jag känner också att det fortfarande finns saker att utveckla inför nästa vinter, säger Britta.

– Först kände jag en sådan besvikelse när det tog slut så fort. Men sedan har jag känt mig nöjd med vad jag presterat. Samtidigt har jag inte riktigt haft flytet i vinter.

Hur håller du igång träningen nu när det inte är några tävlingar i sikte?
– Det är ju fina förhållande för skidåkning och det gäller det att utnyttja med att åka mycket skidor. Samtidigt blir det tid att komma igång med löpningen lite tidigare än vanligt. Det närmaste tiden blir det inte frågan om någon maxfart på träning men lite intervaller måste det ändå bli, berättar Britta.

 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...
Britta Johansson Norgren vann i Grönklitt på fredagskvällen efter en tuff fight mot Laila Kveli. FOTO: Marcus Laggar.

Johansson Norgren och Persson rullade snabbast i Grönklitt

På fredagskvällen kördes rullskidrace i Grönklitt över 15 kilometer. Vinnare blev Lager 157 Ski Team:s Emil Persson och Britta Johansson Norgren. Det utmanades dock hårt av Marcus Johansso, Lager 157 ...