Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
50-årsjubilerande Jizerska Padesatka har röstats fram till vinterns bästa event i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
50-årsjubilerande Jizerska Padesatka har röstats fram till vinterns bästa event i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Jizerska Padesatka vinterns bästa event i Visma Ski Classics

Visma Ski Classics säsong X fick ett hastigt avslut efter Vasaloppet på grund av coronaviruset. Vinterns långloppstour blev nio istället för tolv tävlingar.
Efter säsongen har nu Jizerska Padesatka i Tjeckien röstats fram till vinterns bästa event av åkare och ledare i proffsteamen.
– Jag är mållös. Det är verkligen en ära att få detta erkännande, säger tävlingschefen David Douza.

För Jizerska Padesatka, som är det största längdskidevenemanget i Tjeckien, var det en tuff tid innan årets lopp. Snöbristen var total innan det bara några dagar före loppet började snöa ordentligt. På tävlingsdagen sken solen och loppet lockade rekordmånga deltagare.

Att det blev så fina förhållanden spelade säkert in när loppet röstades fram till vinterns bästa event närmast före förra årets vinnare Marcialonga och ytterligare ett lopp i Italien, Toblach-Cortina.
 
– På grund av den korta säsongen och att tre tävlingar ställdes in hade vi kanske en bättre chans att bli framröstade som som nummer ett i år, funderar David Douza när han minns alla prövningar som de var tvungna att möta innan loppet.
 
– Det var svårt för det såg ut som om vi inte skulle ha en tävling in i det längsta. Vi är så tacksamma för det perfekta och soliga vädret vi hade på söndagen. De bästa förhållandena sedan 2013. Fint också att det kunde bli så bra när vi firade 50-årsjubileum.
 
– Vi är så glada över att vara en del av Visma Ski Classics eftersom det verkligen har stärkt vårt varumärke. Denna utmärkelse är också ett stort bevis på att vi gör saker rätt.
 
När det gäller framtiden är Douza nu bekymrad över deras sommararrangemang som har skjutits upp till hösten på grund av den nuvarande situationen i världen. Han hoppas att vi kommer att klara detta hot som har stoppat hjulen från att rulla och att nästa vintersäsong kan äga rum i en hälsosam miljö med mycket snö överallt.

För den som är nyfiken på hur Visma Ski Classics kommer att se ut nästa vinter så för man hålla sig till 1 maj då programmet för säsongen XI kommer att presenteras.

 

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...