Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ny vallachef för längdlandslaget blir förre landslagsåkaren Petter Myhlback. FOTO: Svenska skidförbundet.
Ny vallachef för längdlandslaget blir förre landslagsåkaren Petter Myhlback. FOTO: Svenska skidförbundet.

Petter Myhlback ny vallachef för längdlandslaget

År 2007 åkte han VM i Sapporo, 2012 startade han bemanningsbyrån Clockwork och nu arbetar han för ett norskt skidteam samtidigt som han är skidgymnasietränare i Trysil. Petter Myhlback har många strängar på sin lyra och i maj kliver han på det prestigefulla uppdraget som ny vallachef för längdlandslaget.

– Om någon frågat mig om mitt drömjobb för en månad sedan så hade jag inte svarat vallachef, men under rekryteringsprocessen har det vuxit till ett drömjobb som ligger nära mitt DNA som skidåkare. Jag är väldigt glad över förtroendet och ser otroligt mycket fram emot att kliva på uppdraget, kommenterar Petter Myhlback sin nya roll.

Arbetet med att tillsätta kommande säsongs landslagsorganisation är i full gång och nu kan längdchef Daniel Fåhraeus presentera Petter Myhlback, svensk VM-åkare från Sapporo 2007, som ny vallachef efter att Anders Niemi valt att kliva åt sidan.

– Detta känns kanonbra. Petter, Anders Byström och jag delar alla samma ledarskapsfilosofi och Petter besitter två certifieringar avseende beteendeverktyg, själv har jag en certifiering. Vi blir en bra trojka som tänker lika om hur ledarskap ska bedrivas vilket ger oss ännu bättre förutsättningar att bygga en organisationskultur som bygger på öppenhet och tydlighet, berättar en nöjd Fåhraeus.

Fram till 2004 tillhörde Petter Myhlback den svenska eliten i mountainbike, men 2004 gick han över helt till skidor och fick genast flera landslagsuppdrag, framförallt som sprintåkare. Efter VM 2007 fortsatte Petter att tävla i ytterligare ett år innan han även la elitkarriären på skidor på hyllan.

Efter skidkarriären var Myhlback med och tog hem VM till Falun 2015 genom sitt arbete med att sälja in kampanjen till lokala företag.

– Som skidåkare från Dalarna brann jag väldigt mycket för att få ett VM till Falun. Det var stort när vi lyckades, minns Myhlback.

Arbetet med VM-kampanjen ledde till jobbet som konsultchef på Proffice, där han stannade i två år innan han, tillsammans med tre vänner, startade bemanningsbyrån Clockwork.

– Det var en fantastiskt häftig saga att bygga upp ett bolag som ingen ens visste namnet på från början, till att på fem år ha runt 400 anställda på 14 platser i Sverige, berättar Myhlback.

Skidor har emellertid fortsatt ligga Petter väldigt varmt om hjärtat. För ett år sedan lämnade han Clockwork och bor idag med sin familj i Trysil, Norge, där han är tränare på skidgymnasiet. Men Myhlback fortsätter ha flera järn i elden och är dessutom vallaansvarig och assisterande tränare för skidteamet Bygdø i Oslo, där Sondre Sundby är ansvarig tränare.

Nu ser Myhlback fram emot att ta ett nytt kliv i karriären.

– Det känns häftigt och jag är väldigt glad över förtroendet att bli erbjuden tjänsten som vallachef för längdlandslaget. Jag ser verkligen fram emot att jobba med toppkompentensen inom området – de fantastiskt duktiga vallarna i trailern. Det blir roligt att få ta del av deras kunskap och leda dem i deras arbete, säger Petter.

Petter Myhlback börjar sin anställning på SSF den 1 maj, samtidigt som den nye landslagschefen Anders Byström också tillträder.

– Jag kommer genast börja med att tillsätta nästa säsongs vallaorganisation, där bland andra Anders Niemi kommer att ingå. Det känns skönt att ha hans kompetens och stöd med mig, avslutar Myhlback.

Fakta Petter Myhlback
1999–2004 Professionell MTB-cyklist
2004–2008 Elitskidåkare längdskidor
2010 Deltog i arbetet med VM-kampanjen för Falun2015
2010–2012 Konsultchef på Proffice
2012–2019 Grundare och delägare av bemanningsföretaget Clockwork
2019–2020 Vallaansvarig Team Bygdø, samt tränare skidgymnasiet i Trysil

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...