www.langd.se

I dag presenterades Rikard Grip ny generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet. FOTO: Svenska skidskytteförbundet/Håkan Blidberg.
I dag presenterades Rikard Grip ny generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet. FOTO: Svenska skidskytteförbundet/Håkan Blidberg.

Rikard Grip ny generalsekreterare för skidskytteförbundet

Nu är det klart att Svenska skidskytteförbundet rekryterat Rikard Grip som ny generalsekreterare.
– Rikard är den perfekte generalsekreteraren för oss. Hans bakgrund och erfarenhet är omfattande och passar oss mycket bra. Tillsammans med hans driv och tydliga ledarskap kommer Skidskytteförbundet nu att kunna fortsätta sin positiva utveckling, säger förbundets ordförande Sofia Domeij.

Rikard Grip kommer närmast från en roll som ansvarig för OS förberedelser hos Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), men är troligen mest känd för sina nio år som förbundskapten och landslagschef för längdlandslaget, vilket bland annat ledde fram till utmärkelsen Årets Ledare vid Idrottsgalan 2015. Han har coachat fram svenska längdåkare till 35 OS- och VM-medaljer och över 300 pallplatser i världscupsammanhang.

– Jag är otroligt glad och stolt över att få möjligheten att vara en del av svenskt skidskytte, som är i en spännande utvecklingsfas och har en trygg organisation, menar Rikard och fortsätter;

– Att få komma in och bidra med mitt ledarskap, mitt engagemang och mina erfarenheter från alla år i elitidrottsverksamhet, tillsammans med mina nya kollegor ser jag verkligen framemot.”

Ett förbund i utveckling
Svenskt Skidskytte är inne i en stark utvecklingsfas där antalet aktiva fyrdubblats över det senaste decenniet. Vi har också utvecklat många talangfulla åkare till att idag prestera på världsnivå. Nu genomför förbundet ett strategiarbete mot år 2026 som ska säkra den fortsatta utvecklingen och säkerställa att Sverige fortsätter prestera i världsklass.

– Vi har haft en fantastiskt framgångsrik resa de senaste årtiondena, men vi vill mer, vi vill fortsätta utveckla sporten med fler anläggningar, aktiva, klubbar och nya stjärnor tillsammans med fler starka evenemang, säger Sofia Domeij.

– Detta är jag övertygad om att Rikard Grip kommer axla som generalsekreterare. Han kommer att tillföra mycket till svenskt skidskytte vilket känns tryggt för framtiden, fortsätter Domeij.

Rikard Grip har hos SOK arbetat med planering och genomförande av OS förberedelser och har bland annat analyserat möjligheterna till en utvecklad satsning på vinteridrotterna med målet att ta medaljer 2026.

– Jag vill gratulera skidskytteförbundet till en fin värvning. Rikard Grip har gjort ett bra jobb för SOK vilket gör att vi ligger väldigt långt framme i förberedelserna mot Peking 2022, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Rikard kommer att stärka utvecklingen för svenskt skidskytte. SOK ser fram emot ett ännu starkare samarbete med Skidskytteförbundet med framgångar i de kommande vinterspelen.

Sofia Domeij ser också väldigt positivt på framtiden tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté:
– Samarbetet med SOK är väldigt värdefullt och betyder mycket för skidskytteförbundet. Rikards bakgrund från SOK kommer bli en styrka för både skidskytteförbundet och SOK och det här stärker vårt samarbete ytterligare.

Svenskt Skidskytte har de senaste veckorna slutfört organisationsarbetet kring landslaget och presenterat intressanta förstärkningar med Anna-Maria Uusitalo som ny Sportchef och Jean-Marc Chabloz som förstärkning inom skytteträningen. Rikard Grips arbete som generalsekreterare kommer att omfatta ledning av hela förbundets verksamhet, där landslagsverksamheten är en av delarna.

Andra delar är bland annat evenemang, föreningsutveckling och nationell tävlingsverksamhet. Rikard tar vid efter Bengt Jönsson som avslutar sitt tidsbegränsade uppdrag hos skidskytteförbundet i sommar. Ett uppdrag där han bland annat genomfört ett viktigt strategiarbete mot år 2026.

– Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Bengt Jönsson för ett mycket bra utfört arbete under året, många viktiga och strategiska beslut har tagits. Bengt har bidragit med mycket, inte minst med sin stora erfarenhetsbank från sina ledande positioner inom såväl näringslivet som sporten, säger Sofia Domeij.

Bengt Jönsson kommer att arbeta kvar över sommaren och ansvarar för att genomföra en bra överlämning till efterträdaren.

 

Siste nyheter

Nye landslagschefen Anders Byström har äntligen fått samla åkare, tränare och ledare i Torsby. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Byström trivs när han äntligen fått samla sitt landslag

Anders Byström fick uppdraget som landslagschef för längdlandslaget i våras. Nu är det 42-årige Anders roll att driva landslaget vidare efter allt ”snack” som varit kring landslagsorganisationen det s...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Landslagsdamerna startar lägret i Torsby med intervaller upp till Hovfjället. FOTO: Svenska skidförbundet.

Landslaget är äntligen på sommarens första läger

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.