Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tore Björseth Berdal kan se tillbaka på segrarna i Vasaloppet 2019 och Marcialonga 2020 (bilden) när han nu lägger skidorna på hyllan 32 år gammal. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Tore Björseth Berdal kan se tillbaka på segrarna i Vasaloppet 2019 och Marcialonga 2020 (bilden) när han nu lägger skidorna på hyllan 32 år gammal. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Tore Björseth Berdal lägger skidorna på hyllan

Det är 1 maj och första dagen på det nya träningsåret för många skidåkare. Dock inte för Tore Björseth Berdal. Team Koteng-åkaren som vann Vasaloppet 2019 och Marcialonga 2020 lägger skidorna på hyllan.
– Det känns både gott och trist på samma gång att sluta. Men jag kommer vara kvar som Team Manager för laget kommande vinter, säger 32-åringen.

Tore plockades upp av Team United Bakeries som ung och utan meriter från långlopp men ganska snabbt visade han framfötterna under 2014 med tre placeringar topp tio: La Diagonela (7:a), Maricalonga (6:a) och König Ludvig Lauf (8:a).

Den första pallplatsen kom vintern efter när han blev tvåa på König Ludvig Lauf. Första segern dröjde till 2019 men den var stor, när han soloåkte till seger i Vasaloppet och i vintras kom andra triumfen när han tog hem Marcialonga.

Efter det snabba avslutet på gånga säsong så var Tore i valet och kvalet om en fortsatt satsning.

– När jag fick ett erbjudande om jobb från lagets huvudsponsor Koteng så nappade jag på det. Jag ska var projektledare i ett teknologiprojekt inom företaget, berättar Tore som bredvid sin skidkarriär utbildat sig till civilingenjör inom industriell ekonomi.

Men Tore, som varit både åkare och Team Manager för Team Koteng, kommer fortsätta med rollen som Team Manager även kommande vinter.

– Jag kommer ha ett finger med i spelet och vill fortsätta hjälpa åkarna att utvecklas, säger Tore.

På damsidan kommer man få ett än vassare lag kommande vinter med Emilie Fleten från Team Ragde Eiendom som blir ett fint komplement till Astrid Öyre Slind och Kari Vikhagen Gjeitnes.

– Ja, vi kommer att bli riktigt starka och svårslagna på damsidan, fastslår Tore.

I hans egna karriär sticker förstås segrarna på Vasaloppet och Marcialonga ut.

– Det är fina minnen men det som gav mig mest motivation var det som hände 2018. När jag blev tvåa på Marcialonga och när jag blev upphunnen två kilometer före mål i Vasaloppet. Då bestämde jag mig för att det får inte hända igen och det var den bästa motivationen för att göra jobbet som krävdes.

Berdal vill också framhålla hur glad han är för att John Kristian Dahl, Johan Kjölstad och Chris Jespersen plockade med honom i laget.

– Jag var ung och inte speciellt bra som skidåkare då. Det har varit enormt lärorikt att träna och vara med dem. Det sätter jag verkligen stort pris på, avslutar Tore.

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...