Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nya chefen för längdlandslaget, Anders Byström, jobbar nu hårt för att sätta organisationen inför nästa vinter. FOTO: Viktor Randhem.
Nya chefen för längdlandslaget, Anders Byström, jobbar nu hårt för att sätta organisationen inför nästa vinter. FOTO: Viktor Randhem.

Bråda dagar för nya längdchefen Byström

Det blev ingen mjukstart på jobbet för längdlandslagets nye chef Anders Byström. Det är bråda dagar att sätta tränarorganisationen inför nästa vinter.
– Personerna ska ha driv och hela tiden jobba mot utveckling, säger Byström efter några få dagar på jobbet.

Anders lämnade jobbet som landslagschef för de svenska skidskyttarna för samma uppdrag med längdlandslaget. En landslagsorganisation det surrats, spekulerats och kommenterats om mycket det senaste året.

42-årige Anders Byström, med rötterna i Örnsköldsvik och sedan flera år boendes utanför Vänersborg, har definitivt något att bita i på sitt nya uppdrag.

Officiellt startade Anders sitt nya jobb 1 maj men redan innan det har han tillsammans med Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fåhraeus, också han ny på jobbet, varit involverad i att sätta den nya organisationen för längdlandslaget.

– Det har varit full fart med telefonsamtal och mail. Vi är inte klara än, men snart, berättar Anders.

Båda herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo meddelade i slutet på mars att de skulle sluta. Om damtränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson blir kvar ger inte Byström något besked om nu. Johan Granath, som varit tränare för utvecklingslandslaget, meddelande också nyligen att han slutar och går tillbaka som tränare för Dala Sports Academy. Vad gäller Granath hann inte Byström och Fåhraeus agera innan Granath var tvungen att meddela sin arbetsgivare Dalarnas Idrottsförbund som driver Dala Sports Academy, DSA.

– Johan kommer ändå vara involverad med flera landslagsåkare genom sitt arbete på DSA, vilket är bra, menar Byström.

Hur tänker du kring vilka personer som ska vara med i den nya organisationen?
– Det är viktigt med teamplayers. Det ska vara ett utbyte av erfarenheter mellan alla i organisationen. Att personerna har driv och hela tiden jobbar mot utveckling och det ska inte bara gälla A-laget. Det gäller att ha ett helhetsperspektiv, menar Byström.

Under fem år, 2014-2019, var Anders tränare i det norska utvecklingslandslaget. Erfarenheterna därifrån tar han förstås med sig.

Vad lärde du dig, och vad såg du i Norge som är skillnad mot Sverige?
– I Norge är det höga krav och det gäller alla delar i processen, hur allt fungerar. Det är ett väloljat maskineri. Man får aldrig bli bekväm för då blir man efter, säger Anders och fortsätter;

– Vi har ett mycket bra damlag nu men vi måste fortsätta driva utvecklingen framåt ändå.

Att det har blivit två spännande tillskott i det svenska vallateamet är förstås något som glädjer Anders Byström. Först kom beskedet att Petter Myhlback tar över rollen som vallachef och häromdagen stod det klart att ”supervallaren” Perry Olsson kommer till det svenska landslaget efter många år i Norge.

– Det här betyder mycket. Petter är driven i sitt ledarskap och att vi fått över Perry är en viktig del att ge åkarna rätt förutsättningar, fastslår Byström.

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...