Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Viktor Thorn och Calle Halfvarsson har tränat tillsammans i Trollhättan den gånga veckan. Med på bilden är också tränaren Mattias Reck och Johan Högstrand från Skisens. FOTO: Mattias Reck/Guided Heroes.
Viktor Thorn och Calle Halfvarsson har tränat tillsammans i Trollhättan den gånga veckan. Med på bilden är också tränaren Mattias Reck och Johan Högstrand från Skisens. FOTO: Mattias Reck/Guided Heroes.

Halfvarsson och Thorn kör hårt tillsammans

Det dröjer ännu ett tag innan längdlandslaget kommer ha sitt första läger på grund av coronaläget.
Calle Halfvarsson och Viktor Thorn har tagit saken egna händer och den gånga veckan har de tränat hårt tillsammans i Trollhättan.
– När man tränar tillsammans med Viktor får man bra matchning. Vi har kört ganska mycket den här veckan och i morse kände jag mig lite sliten, berättar Halfvarsson för Längd.se på fredagen.

Calle Halfvarsson och Viktor Thorn trivs bra tillsammans både på och vid sidan av skidspåret. Till vardags bor Calle i bardomsbyn Sågmyra utanför Falun och dalslänningen Viktor bor i Östersund. Den här veckan har de dock sammanstrålat i Trollhättan, där Calles manager Magnus Larsson huserar, och dragit igång förberedelserna för VM-vintern 2021 med rejält med träning.

– Vi har tränat på bra och haft en tuff start på träningsåret. Det börjar kännas nu, så det får bli några lugna dagar när jag kommer hem, säger Thorn.

När det blir något läger med landslaget är inte klart i dagsläget. De sista delarna i landslagsorganisationerna håller ju på att sätta sig i dagarna.

– Det är bra att vi kunde styra upp något tillsammans så man får bra sparring, menar Viktor Thorn.

Någon smygstart på det nya träningsåret har det inte varit.

– Vi har kört ganska mycket i veckan och i morse kände jag mig lite sliten, konstaterar Calle.

Calle Halfvarsson flaggade tidigare i vår att han lagt ett tydligt mål för kommande vinter. VM-femmilen i Oberstdorf, Tyskland.

– Det känns bra att ha femmilen i fokus. En del tycker kanske det är konstigt eftersom jag åkt bra på sprint ibland och så. Men själv har jag alltid känt mig som en distansåkare och jag är en åkare med distansmuskler, menar Calle.

Det kommer att bli en del nya inslag i träningen för Calle inför VM-vintern med inspiration från cykeltränaren Mattias Reck (som vi skrivit om här tidigare). Mattias Nilsson, som hoppade av som landslagstränare efter säsongen, kommer fortsätta att vara Calles personlige tränare. Nilsson har närheten till Calle då han bor i Falun.

– Reck kommer att vara som ett bollplank och komma med en del instick och roliga idéer kring träningen. Det känns bra med erfarenheten han har från cykel med tanke på att jag satsar mot femmilen, menar Calle.

I modern cykelträning handlar mycket om watt. Det här tänket är på väg in i skidträningen också i och med Skisens som är ett skidhandtag som mäter effekt och åkteknik vid skidåkning.

– Vi testade det för första gången häromdagen. Det verkar spännande. Vi körde en testbacke här i Trollhättan som tog cirka fyra minuter. Det blir intressant att se om några månader när vi gör om testet, vad man kan få ut av det här, funderar Calle.

På plats under testet var Mattias Reck, Guided Heroes och Johan Högstrand, Skisens. Reck som för övrigt ligger bakom träningsupplägget för en av vinterns kometer i Visma Ski Classics, Max Novak. Team Ramudden-åkaren som vann den rosa ungdomströjan.

Calle och Viktor diskuterar med Johan Högstrand från Skisens. FOTO: Mattias Reck/Guided Heroes.Calle och Viktor diskuterar med Johan Högstrand från Skisens. FOTO: Mattias Reck/Guided Heroes.

– Det var intressant och kul att testa detta. Vi får se framåt när man får data på det hur man kan använda det, säger Viktor Thorn.

Både Calle och Viktor ser förstås med intresse på hur den nya landslagsorganisationen kommer att se ut. För den vardagliga träningen är det dock inte avgörande. Calle har som sagt Mattias Nilsson och Mattias Reck att luta sig mot och Viktor fortsätter med norrmannen Jan-Erik Buskerud som tränare. Ett samarbete som startade 2018.

De nya tillskotten i landslagsorganisationen: landslagschefen Anders Byström och vallachefen Petter Myhlback och valla- och materialgurun Perry Olsson ser dock båda som mycket fina tillskott

– Det blir verkligen intressant med Perry. Det känns bra med de här personerna och det blir kul att se vad som händer framåt, menar Viktor.

– Jag vet att Byström är en bra kille, jag känner honom sedan förut. Myhlback och Perry blir också mycket intressanta nytillskott, konstaterar Calle.

Under lördagen avslutar Calle och Viktor sitt första ”läger” tillsammans. Men planen är att göra träffas ganska snart igen för att sporra och sparra varandra i väntan på att landslaget startar lägerverksamheten.

Viktor och Calle med Mattias Reck under veckans träning i Trollhättan. FOTO: Johan Högstrand/Skisens.Viktor och Calle med Mattias Reck under veckan träning i Trollhättan. FOTO: Johan Högstrand/Skisens.

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...