Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Blir den en vallalastbil utan fluorvalla i vinter? FOTO: Svenska skidförbundet.
Blir den en vallalastbil utan fluorvalla i vinter? FOTO: Svenska skidförbundet.

Testmaskin för fluor snart klar

På måndag 25 maj kommer troligtvis ett beslut om det blir förbud eller inte mot fluorvalla kommande vinter. En avgörande faktor är om man kan få fram en fungerande kontroll.
– Den första prototypen av en testmaskin kommer att vara klar i början av sommaren, säger Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet (FIS), till Expressen.

På måndag den 25 maj kommer ska enligt uppgift FIS besluta om det blir förbud eller inte för fluorvalla kommande vinter. I höstas meddelade FIS styrelse att man ville att all fluorvalla skulle förbjudas redan från säsongen 2020-2021. För att det ska vara genomförbart krävs då förstås en fungerade kontrollfunktion.

En testmaskin för ändamålet är nu på gång hos ett företag i Tyskland.

– Tekniskt så är vi redo. Vi har allt under kontroll. Utvecklingen av testningsmaskinen går nu helt enligt plan. De gör en massa tester just nu, och resultaten är väldigt lovande, säger FIS tävlingschef Pierre Mignerey.

Svenska landslagetes nya vallachef Petter Myhlback ser att ett eventuellt förbud skulle kunna bli en fördel för Sverige.

– Blir det ett förbud nu i vinter vet jag att vi kommer att ligga otroligt långt fram i utvecklingen. Mitt mål är att vi ska bli bäst i klassen på det här, säger Petter Myhlback till Expressen och fortsätter;

– Vi har styrt om vår verksamhet och har lagt ner jävligt mycket energi på det här. Redan nu i vår är 100 procent av våra tester med fluorfria produkter. Man måste vara på tå för att bli bäst.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...