Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kombinationen Mattias Reck och Max Novak har gett eko i Visma Ski Classics. Nu blir Reck tränare för hela Team Ramudden.

Kombinationen Mattias Reck och Max Novak har gett eko i Visma Ski Classics. Nu blir Reck tränare för hela Team Ramudden.

Cykeltränare Reck ett av Team Ramuddens vapen

Förra vintern tränade Max Novak enligt cyketränaren Mattias Recks metoder. Vi vet alla hur bra det gick för Max i Visma Ski Classics. I sin debutsäsong vann Novak den rosa ungdomströjan.
Nu blir Reck tränare för hela Team Ramudden.
– Det här hade jag aldrig trott för ett par år sedan. Det är Max framgångar som fått skidåkarna att bli intresserade av min träning, säger Reck.

Reck kommer att vara tränare fullt ut för Lina Korsgren och Ida Dahl och även fortsatt för Max Novak. Men han får även en övergripande tränarroll och blir bollplank till övriga åkare i Team Ramudden.

– Jag är ödmjuk inför uppdraget med skidåkarna. Jag ska inte totalt ändra deras träning men det är några saker som jag tror på, säger Mattias.

Kan du förklara hur ditt träningsupplägg ser ut i stora drag?
– Man kan enklast sammanfatta det med att åkarna får träna färre dubbelpass.

– För det första så tror jag inte man får bättre stimulans av det och men blir det bekvämare dagar med mer tid till återhämtning. Det är sällan något problem för vältränade att träna ett pass på fyra timmar med intervaller både i början och slutet av passet.

– Den andra saken är att åkarna behöver träna mer under tävlingssäsongen. Det har blivit tydligt för mig att man tränar väldigt mycket innan säsongen fram till november men sedan får man ofta inte in tillräckligt med träning för att kunna hålla en stabil form. Det gäller att få in några rejäla träningsblock även under vintern där det passar in i programmet.

En tredje sak som Reck nämner är att de aktiva kan ta det lite lugnare efter säsongen.

– Cyklister tar ofta tre-fyra veckor med rejäl vila efter säsongen. Jag tror sedan på att bygga upp i lugnare takt. Samtidigt kan det vara bra att dela in sommar och höst i två block. Att satsa på några rullskidlopp som delmål i augusti och september och sedan backa hem lite och bygga upp igen. Försäsongen är ju så lång för skidåkarna.

När det gäller träningspassen så lägger Mattias mycket vikt vid kortkorta intervaller, både som separata pass med efterhand även inbakade i de långa passen.

– Max har tränat mycket intervaller som är lite typiska för cyklister, dvs av karaktären 40-20, 30-15 och 30-30 under till exempel 4x10 minuter. På det sättet kan man hålla hög puls samt hög effekt under lång tid. Forskningsmässigt tycks det också visa sig att det ger bra effekt både centralt (hjärtat) och lokalt (musklerna), säger Reck.

Pulsmätning är dock något som inte används så mycket inom cykel. Där är det watt som gäller och det är nu på väg in i längdåkningen genom Skisens effektmätare i stavar. Det här är något som Team Ramudden kommer att använda sig av och ligga i framkant kring när det gäller utvecklingen.

Mattias Reck och Lina Korsgren diskuterar i samband med ett träningspass häromdagen. FOTO: Johan Högstrand, Skisens AB.
Mattias Reck och Lina Korsgren diskuterar i samband med ett träningspass häromdagen. FOTO: Johan Högstrand, Skisens AB.

Att Mattias skulle kunna skriva skidtränare på sitt visitkort hade han aldrig trott. Allting började med att Max Novak lyssnade på en föreläsning med Reck i januari 2019.

– Det var en föreläsning för cyklister men det satt några skidåkare där och lyssnade också. Max blev intresserad och hörde av sig om jag kunde träna honom. Jag var osäker och sa nej först men han stod på sig och sa att han tränat efter mina tankar i några veckor så till sist så nappade jag.

Framgångarna för Max Novak i vintras har gjort att intresset för Mattias Reck inom skidkretsar har ökat. Inför kommande vinter är han också involverad i Calle Halfvarssons träning förutom uppdraget med Team Ramudden där han alltså blir tränare fullt ut för trion Max Novak, Lina Korsgren och Ida Dahl.

– Ida började träna efter mina tankar under juluppehållet och kände snabbt att hon blev bättre. Det var förstås trevligt att höra och då var inte steget så långt att samarbeta fullt ut inför nästa vinter.

– Det är förstås Max framgångar som gjort att intresset för mig ökat inom skidkretsar.

Annars är Reck tränare på halvtid för World Tour-laget Trek Segafredo sedan fyra år tillbaka. Där tränar han elva cyklister, både damer och herrar. Innan det uppdraget var han tränare på heltid i Team Sunweb under tre år. Mattias är också med och driver och är huvudcoach i coachföretaget Guided Heroes.

Den före detta SO-lärarens stora intresse för konditionsträning och den egna bakgrunden som elitcyklist tog honom in i proffscykelvärlden och nu också skidvärlden.

Med erfarenheten från proffscykelvärlden kan Reck också föra in en viss mån av cykeltaktik i längdåkningen. Den har vi redan sett en del av inom Visma Ski Classics men mer lär det bli i framtiden när fler team har fler och starkare åkare.

– Cykel handlar otroligt mycket om taktik. Visst kan vi ta inspiration därifrån och vissa saker går att applicera men ju färre man är i lag och ju mer kuperad bana det är desto svårare.

En som tror mycket på cykeltaktik är Team Ramuddens teamchef Gustaf Korsgren.

– Men vi måste förstås träna och förbereda oss så att vi kan genomföra den taktik vi vill, säger Gustaf.

 

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...