Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon Charlotte Kalla-stipendiet.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.
  Märtas insatser under Ungdoms OS i Lausanne gjorde starka intryck på mig och Märtas glädje till skidåkningen kan ta henne långt, säger Charlotte.

Märta Rosenberg är född och uppvuxen i Duved med drygt 600 invånare och har varvat längd- och alpinåkning hela sin uppväxt. Duveds IF är en liten klubb men kommer nästa säsong ha fem juniorer på startlinjen.

– Jag trivs väldigt bra med att bo här och jag kan ha en varierande träning och fritid både sommar och vinter, det är ett toppenställe, berättar hon.

Pandemins utbrott gjorde att Junior SM i Åsarna i våras fick avbrytas efter första tävlingsdagen men där hann Märta ta guld på 15 kilometer klassiskt. Märtas motivation är på topp även om kommande säsong kan komma att påverkas

– När vi väl får börja tävla igen så kommer det vara extra roligt, säger hon.

Till hösten börjar hon tredje året på det fyraåriga skidgymnasiet i Åre och siktet är inställt främst på JVM i Polen där hon hoppas kunna toppa sin sjätteplacering från förra året JVM i tyska Oberwiesentahl. Märta var även en av åkarna i laget som bidrog till att Sverige tog brons i damstafetten.

– Jag försöker skapa en bra balans och inte fokusera allt för mycket på prestationerna. Man måste vara medveten om att formen kan svänga, det får ta den tid det tar helt enkelt, berättar Märta.

Stipendiet på 15 000 kronor delas ut av Pajala Kommun och Charlotte Kalla för tredje året och är en hyllning till Charlotte efter prestationerna i OS PyongChang 2018. Stipendiet riktar sig till ungdomar i åldrarna 16-20 i Norrlands glesbygd där förutsättningarna för elitsatsningar är tuffare. Charlotte och juryn önskar Märta stort lycka till och tackar för årets ansökningar.

Siste nyheter

Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...