www.langd.se

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon Charlotte Kalla-stipendiet.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.
  Märtas insatser under Ungdoms OS i Lausanne gjorde starka intryck på mig och Märtas glädje till skidåkningen kan ta henne långt, säger Charlotte.

Märta Rosenberg är född och uppvuxen i Duved med drygt 600 invånare och har varvat längd- och alpinåkning hela sin uppväxt. Duveds IF är en liten klubb men kommer nästa säsong ha fem juniorer på startlinjen.

– Jag trivs väldigt bra med att bo här och jag kan ha en varierande träning och fritid både sommar och vinter, det är ett toppenställe, berättar hon.

Pandemins utbrott gjorde att Junior SM i Åsarna i våras fick avbrytas efter första tävlingsdagen men där hann Märta ta guld på 15 kilometer klassiskt. Märtas motivation är på topp även om kommande säsong kan komma att påverkas

– När vi väl får börja tävla igen så kommer det vara extra roligt, säger hon.

Till hösten börjar hon tredje året på det fyraåriga skidgymnasiet i Åre och siktet är inställt främst på JVM i Polen där hon hoppas kunna toppa sin sjätteplacering från förra året JVM i tyska Oberwiesentahl. Märta var även en av åkarna i laget som bidrog till att Sverige tog brons i damstafetten.

– Jag försöker skapa en bra balans och inte fokusera allt för mycket på prestationerna. Man måste vara medveten om att formen kan svänga, det får ta den tid det tar helt enkelt, berättar Märta.

Stipendiet på 15 000 kronor delas ut av Pajala Kommun och Charlotte Kalla för tredje året och är en hyllning till Charlotte efter prestationerna i OS PyongChang 2018. Stipendiet riktar sig till ungdomar i åldrarna 16-20 i Norrlands glesbygd där förutsättningarna för elitsatsningar är tuffare. Charlotte och juryn önskar Märta stort lycka till och tackar för årets ansökningar.

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...