Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Märta Rosenberg tog guld på Ungdoms-OS i vintras och nu i sommar har hon fått både Charlotte Kalla-stipendet och Mora-Nisse stipendiet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Märta Rosenberg tog guld på Ungdoms-OS i vintras och nu i sommar har hon fått både Charlotte Kalla-stipendet och Mora-Nisse stipendiet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Träningsglädje och utveckling är Märtas melodi

Märta Rosenberg, Duveds IF, gjorde succé på Ungdoms-OS i Lausanne i vintras. 18-åringen tog guld på 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons på sprinten.
Framgångarna gav eko och nu har Märta fått två fina stipendier på rad: Charlotte Kalla-stipendet och Mora-Nisse stipendiet.
– Det är ju verkligen jätteroligt, säger Märta när vi träffar henne i samband med hennes klubbs träningsläger i Orsa Grönklitt.

När säsongen tog ett hastigt slut vid JSM i Åsarna kunde Märta se tillbaka på en mängd fina internationella resultat. På Ungdoms-OS blev det som sagt tre medaljer; guld på 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons på sprinten. På JVM så slutade Märta sexa på 5 kilometer klassiskt, 13:er på 15 kilometer masstart i fri stil och åkte andra sträckan i Sveriges bronslag på stafetten.

I höst ska hon gå tredje året av fyra skidgymnasiet i Åre. Men nu är det sommarlov och vi träffar Märta i Orsa Grönklitt i samband med att hon är på läger med sina klubbkompisar. På plats i Grönklitt fick hon motta Mora-Nisse stipendiet som vi skrivit om här tidigare.

Vi tog en snack med Märta och pratade om hennes framgångsrika vinter och planerna framåt. Det är lätt att konstatera att hon tävlar och tränar för glädjen till sportens skull och inte är är så upptagen med tävlingsresultat och långsiktiga mål.

Ett löppass i Grönklittsterrängen hade hon och klubbkompisarna hunnit med innan prisceremonien där hon och William Poromaa (som var med på länk) fick motta Mora-Nisse stipendiet. På eftermiddagen väntade ett pass rullskidor på Grönklitt nya rullskidbana.

Märta med sina klubbkompisar i samband med utdelningen av Mora-Nisse stipendiet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Märta med sina klubbkompisar i samband med utdelningen av Mora-Nisse stipendiet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Det är kul att vara här. Skoj att träna någon annanstans än hemma. Rullskidbanan ser riktigt fin ut, säger Märta

Hur känns det att få två så fina stipendier efter varandra?
– Det är ju jätteroligt. Det är fint att få utmärkelserna och inte så dumt med pengarna förstås.

Charlotte Kalla-stipendet var på 15 000 kronor och Mora-Nisse stipendiet på 11 800 kronor.

Hur ser du tillbaka på vintern?
– Det var en väldigt rolig säsong och jag är nöjd med mina prestationer. Jag hade inte så mycket förväntningar innan… jag brukar inte ha det.

Du tänker inte placeringar och resultat?
– Nej, det funkar inte för mig. Så jag blev väldigt positivt överraskad över resultaten. Det har varit så kul att tävla men det hänger väl ihop med att det gått så bra.

Märta vann 10 kilometer klassisk masstart med över minuten första dagen på JSM i Åsarna den 11 mars. Men sedan blev det ett tvärt slut på säsongen på grund av Corona och alla deltagare och ledare fick vända hemåt.

Hur kändes det när säsongen tog slut så snabbt?
– Det var tråkigt att det inte blev ett helt JSM men det blev ändå en rolig vår. Jag var ändå nöjd efter att ha fått tävla en hel del, så jag var inte så bitter. Det var ju lika för alla och det som hände var ju en lite större grej än skidtävlingar.

Mycket skidåkning blev det ändå för Märta under våren.

– Vi hade ju snö jättelänge så man han bli nöjd och trött på det. Det var ganska skönt att kunna åka mycket och inte behöva tänka på att man skulle vara pigg i benen till tävling.

I vinter väntar JVM i Polen men det upptar inte Märtas tankar så mycket nu mitt i sommaren.

Hur går tankarna inför nästa vinter?
– Jag vet inte. Vi får väl se hur det blir med säsongen först. Sedan hoppas jag på att man har utvecklats en del under sommaren.

Gör du några ändringar i träningen?
– Nej, jag gör väl mest som jag brukar… tränar på.

Har du någon speciell filosofi kring hur du ska träna?
– Nej, jag kör väl det som jag tycker känns bra. Jag försöker variera träningen men jag tycker mycket om de långa löpturerna hemma på fjället. Det gillar jag verkligen.

Sätter du upp några mål på längre sikt?
– Jag tar det efterhand. Så länge jag känner att jag utvecklas så sätter jag väl upp några små mål. Inga långsiktiga direkt.

Vad är det som är roligast med längdåkning?
– Det är kul att träna och se om man blir bättre på vissa grejor.

Hur kommer sig att du valde längdåkning?
– Mina syskon, pappa och kusiner har åkt längd så det föll sig rätt naturligt. När jag var mindre gick jag på alpinträningar och spelade lite fotboll också.

Har du någon förebild eller någon du inspireras av inom längdåkningen?
– Jag tycker ju de flesta är väldigt duktiga som kämpar på och tränar.

 

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...