Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Landslagsdamerna startar lägret i Torsby med intervaller upp till Hovfjället. FOTO: Svenska skidförbundet.

Landslagsdamerna startar lägret i Torsby med intervaller upp till Hovfjället. FOTO: Svenska skidförbundet.

Landslaget är äntligen på sommarens första läger

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.

Vanligtvis samlas landslaget i Torsby veckan efter midsommar, men våren och sommaren 2020 har varit annorlunda för hela världen – så också för längdlandslaget. Världscupsäsongen fick ett abrupt avslut när de avslutande tävlingarna i Kanada avbröts i mars och sommarens upplägg har så klart varit helt annorlunda jämfört med hur det brukar vara.

– Vi har fått tänka om och anpassat verksamheten. Tränarna har fått jobba på ett helt nytt sätt. Det har varit mer individuell träning där tränarna har besökt de aktiva på hemmaplan vilket varit väldigt uppskattat, säger landslagschef Anders Byström.

Trots avsaknad av läger och träningar tillsammans har de nya förutsättningarna gett mer tid till individuell träning, vilket varit extra givande menar den nya herrtränaren Anders Högberg som tillträdde under våren.

– Jag har åkt runt och hälsat på och tränat med åkarna på hemmaplan. Man har kunnat jobba mer individuellt med åkarna, pratat om allt och fått lära känna dom på ett djupare plan vilket varit extra bra för mig som är ny tränare. Det var varit väldigt positiv respons och jag tror vi har lärt oss mycket av det här och hur vi kan jobba i fortsättningen, säger Högberg.

Samtliga åkare (förutom Calle Halfvarsson och Elina Rönnlund) har nu samlats i Torsby för att sparras mot varandra i en vecka – både på snö, på rullskidorna och i skogarna. Elina och Calle har haft sjukdomskänning men ansluter eventuellt senare i veckan.

Vallateamet är åter på plats i Torsby och genomför tester, precis som de varit tidigare i sommar, men denna gång får de mycket tid att testa tillsammans med alla åkare.

– Det är en superbra vecka för oss att lära känna åkarna bättre och testa skidor tillsammans så att vi är ett sammansvetsat gäng när säsongen drar igång i slutet av november, säger Petter Myhlback, vallachef.

Lägret inleddes under måndagen med rullskids-intervaller. Damerna uppåt Hovfjället och herrarna i Tosseberg.

Åkare på plats i Torsby:

A-landslag damer

Ebba Andersson, Piteå Elit SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Charlotte Kalla, Piteå elit SK
Jonna Sundling, IFK Umeå
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Emma Ribom, Piteå elit SK
Linn Svahn, Östersunds SK
Moa Lundgren, IFK Umeå

A-landslag herrar
Jens Burman, Åsarna IK
Johan Häggström, Piteå elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF

Team Bauhaus damer
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Moa Olsson, Falun Borlänge SK

Team Bauhaus herrar
Marcus Grate, IFK Umeå
William Poromaa, Åsarna IK
Fredrik Andersson, Piteå elit SK

 

Senaste nyheterna

Johanna Hagström öser på för fullt under ett träningsrace med landslaget i Vålådalen häromdagen. I vinter är Hagströms klara mål en plats i det svenska sprint-VM-laget. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Hagström ser sig själv som en VM-åkare i vinter

Den 22-årige Team Bauhaus-åkaren Johanna Hagström kan se tillbaka på en lång och bra försäsong. Självförtroendet är på topp för den unga sprinttalangen från Falköping. – Som det känns så ska jag var...
I området kring Ylläs och Levi i norra Finland kan man åka på natursnö på flera ställen nu. FOTO: Levi Ski Resort.

Fina förhållanden på natursnö i norra Finland

Det har kommit mycket snö i finska Lappland den senaste tiden så du kan åka skidor på många ställen som har natursnö. Tillsammans med vår finska systersajt Kestävyysurheil.fi har vi gjort en översikt...