Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls.
Glöm dock inte att Oskar var femma på OS-sprinten 2018.
Efter en sommar med mycket bra träning känner Oskar att han är på rätt spår inför VM-vintern.
– Jag ser mycket fram emot klassiska VM-sprinten. Banan passar mig väldigt bra, det hade knappt kunnat vara en bättre bana för mig, säger Oskar till Längd.se.

Vi träffar Oskar på landslagets första läger för sommaren. Han är glad att vara tillbaka med  landslagskompisarna på läger i Torsby efter en lång tid utan samlingar. Samtidigt har en period med få resor och träning utan avbrott varit bra för Oskar.

Hur är den fysiska statusen just nu?
– Det är väldigt bra faktiskt. Jag har kunnat träna på exakt det jag planerat. Det har varit bra kontinuitet under året. Det är något jag haft problem med tidigare. Det här är kanske den bästa starten jag fått på ett träningsår. Det har ofta varit saker som krånglat med sjukdomar och skador men i år har det fungerat bra, säger Oskar och fortsätter;

– Jag tror jag har en bättre grund än vad jag haft tidigare nu.

Om vi backar till vintern, hur ser du på den i backspegeln?
– Jag är egentligen väldigt missnöjd med säsongen. Jag tyckte jag hade ett bra träningsår då också. Det var första gången på länge jag såg att det hade hänt saker på tester. Jag kände verkligen att det hade hänt något.

– Sedan lyckades jag inte alls med formen under säsongen. Jag fick inte alls den känslan jag hade under hösten. Det har jag kollat mycket på i år.

Hittar du någon förklaring?
– Ja, kanske. En förklaring kan vara att jag hade en för dålig start på träningsåret i fjol. Att jag hade lite för dålig grund när jag började matcha mot andra på läger och intervaller. Jag brände lite form då helt enkelt.

Sedan skadade du knät på säsongspremiären i Gällivare. Hur var det med det där?
– Ja precis. Det är också en grej som jag har funderat på… om jag var lite för snabb igång efter. Det släpade med ganska länge det där. Så här i efterhand borde man kanske ha tagit det lugnare.

Hur gick skadan till?
– Det var jättelöjligt. Jag ramlade i en uppförsbacke och landade med knät på skidan och knäckte skidan… och knäckte något i knät också.

Skadan skedde under 15 kilometer klassiskt i Gällivare. Oskars första lopp för säsongen. Allt såg riktigt bra ut när Oskar matchade Dario Cologna och Jens Burman unde loppet innan olyckan var framme.

– Jag vilade sedan hela veckan och åkte sedan sprinten i Ruka och det gick ju ganska bra men efter den helgen så var jag väldigt sänkt. Kanske skulle skippat att åka där.

Faktum är att Oskar gick till final i Ruka, detta efter att ha levt farlig i kvalet där han var 30:e man. I finalen blev han sexa. Han åkte sedan 15 kilometer dagen efter också men led då av knäskadan.

2018 var ett år som gick riktigt bra för Oskar. Han blev femma på OS-sprinten och gjorde också flera starka distanslopp. Bland annat tog han silver på SM 15 kilometer bakom Marcus Hellner.

– Inför OS-året hade jag kunnat förbereda mig bra och då såg jag ett lyft och jag lyckades toppa formen bra till OS-sprinten.

Bästa placeringen i vintras var också en femteplats. Den kom på sprinten vid för-VM Oberstdorf.

Oskar såg också mycket stark ut på världscupsprinten i Falun. Men den dagen förstördes när finländaren Ristomatti Hakola klev ut rakt framför Oskar på upploppet i kvartsfinalen.

– Det var verkligen en tävling jag gått in hundra procent för och jag var nöjd med min känsla jag åkte med. Det heatet kändes väldigt kontrollerat, jag bara låg med och så hände det där. Det var riktigt trist men det är sådär med sprint, jag får väl igen det en annan gång istället.

Hur går nu tankarna inför VM-vintern?
– Det känns väldigt bra. Jag ser mycket fram emot klassiska VM-sprinten. Det är ju den disciplin som funkar bäst och där jag är närmast att ta det sista steget. Banan passar mig mycket bra. Det hade knappt kunnat vara en bättre bana för mig, fastslår Oskar.

Måste kännas skönt?
– Verkligen! Jag har med det hela tiden i träningen och jobbar väldigt specifikt med vissa delar i banan.

Kan du precisera lite mer?
– Det är vissa nyckelpartier i banan som sista backen och upploppet. Där avgjordes alla heat på för-VM. Det gäller att komma fram på smarta sätt, att träna på det.

Det har varit en annorlunda sommar utan läger fram till nu. Hur har den sett ut för dig?
– Jag har tränat mest själv och en del med andra i Östersund. Jag har varit lite hemma i Falun också. Det har varit en lite speciell tid men jag tycker det har varit väldigt skönt också. Inga resor och inga sjukdomar heller. Man har kunnat landa lite.

Har du något du pysslar med vid sidan om all träning?
– Jo det har jag. Jag spelar en del golf och sedan har jag börjat spela paddel i år. Jag har spelat väldigt mycket i år, det är kul.

Är det snudd på så att du kan räkna det som lite träning?
– Det beror på lite hur man spelar. Är man fyra jämna så som går inför det i en match så.

Något annat du pysslar med?
– Jag spelar gitarr. Jag höll på med musik en del förr men nu har det blivit väldigt lite men jag tycker det är jättekul.

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...