Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Frida Karlsson har en bra träningssommar bakom sig och ser fram emot VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Frida Karlsson har en bra träningssommar bakom sig och ser fram emot VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

”I framtiden kommer jag inte vara fullt nöjd som tvåa”

Förra säsongen var en berg- och dalbana för Frida Karlsson. I början på december stoppades hon från tävlande då hon inte uppfyllde Svenska skidförbundets hälsokrav.
Två månader senare var hon tillbaka i tävlingsspåren och ytterligare en månad senare vann hon tremilen i Holmenkollen före Therese Johaug.
– Det var mental barriär som jag krossade där. I framtiden kommer jag inte vara fullt nöjd som tvåa. Det tror jag är en nyckel i att bli en vinnare, säger Frida, 21 år fyllda häromdagen.

Vi träffar en sprudlande glad Frida Karlsson en av de första dagarna på landslagets första läger i Torsby häromveckan.

Hon har lämnat vad som hände i början av förra säsongen bakom sig men tagit lärdom av det. Nu ser hon fram emot vinterns VM i Oberstdorf, Tyskland. Mästerskap är något hon älskar och debuten på senior-VM 2019 i Seefeld, Österrike, blev ju minst sagt en succé. Bara 19 år gamma blev Frida tvåa på 10 kilometer, trea på tremilen och gjorde en suverän insats i Sveriges guldlag på stafetten.

Nu har hon en mycket bra träningssommar hemma i Sollefteå bakom sig och ser fram emot en höst med många träningsdagar med landslagskompisarna.

Nu är du på första lägret med laget i sommar. Hur känns det?
– Det känns toppenbra. Man har gnetat på länge nu därhemma. Det har i och för sig varit väldigt bra för mig. Jag har kunnat jobbat väldigt nära min coach och tränare Per (Nilsson). Vi har sett väldigt fina steg i rätt riktning.

– Men det är klart att man har saknat laget, de gemensamma passen och allt vid sidan av när man är på ett läger. Nu känns det kul och det är ett väldigt taggat gäng.

Men du ser fördelar med att varit mycket hemma?
– Absolut! Man har ju fått sådan kontinuitet på allt man har gjort. Man tränar ofta på samma rundor och kan lätt se när man känner sig lite piggare. Man har hela tiden haft sina standardpass man har kunnat referera till. Man ser ganska tydligt var man är i träningen och i belastningen på kroppen. Då kan man styra träningen efter det. Jag har jobbat väldigt kontinuerligt med teknik med Per. Allt runtomkring har också minimerat. Normalt brukar man ju ha lite mer av resor och sponsorgrejor.

Är det här något att ta med sig för komande år?
– Ja, absolut. Jag tror också att det kan vara lite bra att få längta att får komma på läger. Framöver blir det många veckor med laget och då blir plötsligt tiden hemma väldigt värdefull. Visst är det både och det här.

Fridas träningsupplägg har varit en snackis. Bland att det här med så kallade dubbeltröskel-pass.

Är det mycket så du tränar?
– Jag kör inte så jämnt. Vi har olika veckor. Ibland ska jag träna mycket i en viss zon. Vi kallar det för fokusveckor. En vecka kan jag ha nästan bara distansträning med långa lugna pass. Ibland är fokus teknik i högre fart, ibland fokus på hjärta och lungor, förklarar Frida.

Dina träningsveckor kan med andra ord se ganska olika ut?
– Ja, nu har jag till exempel en överkroppsvecka. Vi har hela tiden ett fokus och det blir väldigt kul att träna då. Man har hundra procent tanke på det man ska. Det blir inte det diffusa ”nu ska jag ut och rullskidor i två timmar” utan jag har alltid ett syfte med träningen jag ska genomföra.

– Jag trivs jättebra med den här typen av upplägg. Det är kul med variation och jag tror att det är underskattat att… man ska tycka att det är kul det man gör.

En annan snackis kring Frida är hennes bra tider  och rekord på testlopp uppför Hallstaberget. Tidigare i somras förbättrade hon sig med runt 20 sekunder och sedan putsade hon med ytterligare fyra sekunder. Banan är 1800 meter med en stigning på 210 höjdmeter.

– Det jag tänker är inte att ”shit vad duktig jag är att springa uppför”, utan jag tänker ”jag har utvecklat hjärta och lungor”. Det är där jag ser en del av allt man ska utveckla för att bli en komplett skidåkare. Jag ser inte heller det som viktigt att jag tog rekordet, det är en bonus och en stolthet i det, men det jag ser är att jag tog mitt personliga rekord med så pass stor marginal och då tänker jag: ”nu händer det grejor”.

Du är med andra ord i en bra position nu?
– Jag har fått väldigt fina kvitton och är verkligen där jag vill vara i träningen nu. Det är ganska långt kvar till säsongen och vi har massa träningspass kvar med laget. Jag ser verkligen fram emot tiden som kommer.

Om vi backar till vintern. Det blev ju som en berg- och dalbana för dig. Hur var det då och hur ser du på det nu i efterhand?
– Då var det inte alls bra. Det var bara skit och man var nere på botten. Ganska snabbt så vände jag på det. Man kan inte gräva ner sig… man måste få något bra ur det. Jag fick gå tillbaka till grunderna och lära mig. Det var som en ny lektion, en kunskapsboost.

– Vi tog allt från grunden och sedan har vi jobbat vidare därifrån. Jag har nya stöttepelare (landslagets resurser) runt mig som jag fortsätter att jobba med kontinuerligt. Jag känner mig mycket tryggare i det här nu än jag kanske gjorde då. Jag och Per och alla runt mig hemma pratar väldigt öppet om det här. Jag känner mig så mycket säkrare i det här nu.

– Jag känner också att träningen ger väldigt bra nu.

Trots den jobbiga starten kom du tillbaka snabbt och presterade bra. Sedan kom också den häftiga dagen i Holmenkollen.
– Jag var ju så otroligt hungrig på att tävla. Efter att varit hemma och inte tränat mycket alls, nästan varit instängt i en bubbla. Jag satt och kollade alla lopp på teven där hemma. När jag sedan fick komma ut och tävla var det en sådan glädjeboost.

– Jag älskar ju att tävla. Det är det jag tränar för.

Man såg hur du drog iväg i full fart på första racet i Falun!
– Jaaa, säger Frida och skrattar.

– Det var svårt att hålla i tyglarna då.

– Ju mer jag sedan tävlade så kändes det bättre i kroppen rent fysiskt. Mot Holmenkollen började jag känna mig riktigt stark. Det var verkligen pricken över iet att få göra det där i Holmenkollen. Det var mental barriär som jag krossade. Nu vet jag att en dag när allt stämmer så kan jag stå överst på pallen, säger Sollefteåtjejen och fortsätter;

– I framtiden kommer jag inte vara fullt nöjd som tvåa. Det tror jag är en nyckel i att bli en vinnare.

Nu väntar en VM-vinter igen. Det var en roligt VM senast.
– Ja, det var ju där allt började kan man säga. Mästerskap är ju så himla kul. Jag är fullt inställd på att det blir av och det är distanser som passar mig.

Är det VM du tänker på under tuffa träningspass?
– Ska jag vara helt ärlig så är jag nu mycket mer driven av utveckling. Att se mig själv åka fortare än vad jag gjorde i går. Det enda jag kan påverka, att jag blir bättre.

 

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...