Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Daniel Tynell, Daniel Duhlbo, Susanna och Jenny Kallur efter genomförd Hemmavasan Cykel 45 den 15 augusti 2020. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.
Daniel Tynell, Daniel Duhlbo, Susanna och Jenny Kallur efter genomförd Hemmavasan Cykel 45 den 15 augusti 2020. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Inför Hemmavasans avslutning – 13 varv runt Jorden hittills

Nu har 9 100 av de hittills 15 600 anmälda deltagarna i Vasaloppets Hemmavasan cyklat eller sprungit sitt lopp på sin egen hemmaplan, runt om i Sverige och i världen! I sina färgglada t-shirts har de för närvarande tillsammans avverkat mer än 550 000 kilometer, vilket motsvarar 13 varv runt vår planet. Hemmavasan har pågått sedan i lördags och nu återstår ett par dygn. Målgång ska ske senast lördag den 22 augusti klockan 24.00.

Deltagarna, både unga och gamla, kända och okända, elit och motionärer har denna vecka verkligen invaderat Sveriges vägar och stigar – på mountainbike och till fots. Ett nytt ord/uttryck har även myntats: att hemmavasa!

– Det är så häftigt att vi är så många som springer och cyklar tillsammans, hemma hos oss själva i hela Sverige, men även i Japan, USA, Schweiz och på Island. Att vi kan bidra till motion och hälsa på det här sättet, att vi tillsammans avverkar 13 varv runt jorden på en vecka, det är vi på Vasaloppet väldigt glada och stolta över, säger Vasaloppets tillförordnade vd Johan Eriksson.

Här är några nedslag bland alla fantastiska deltagare som tagit hem Vasaloppsarenan till sig och haft sina egna Vasaloppskontroller och sitt eget Mora.

Flera världs- och olympiamästare har deltagit i Hemmavasan: I Tyskland cyklade rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström Hemmavasan Cykel 90:

– Det var en fantastisk upplevelse att göra det här hemma i München, att vara i skogen och trampa runt själv, säger Mattias. Fantastiskt väder och jättekul. Det var lite konstigt att vara ensam, men det är samtidigt ett sätt att skingra tankarna lite.

I Örnsköldsvik hade CK Örnen ordnat med Hemmavasan Cykel 90 och de tre bröderna Daniel, Stefan och Peter Sedin (Henrik tyvärr inte kunde vara med i år) var bland de 25 cyklister på startlinjen som cyklade en runda i Höga Kusten med över 1000 höjdmeter.

En annan Cykelvasan-fantast är förre skridskoåkaren Tomas Gustafson. När inte Cykelvasan 90 kunde köras som vanligt rekade han en egen bana hemma runt Uppsala. Den körde han i lördags.

– Cykelvasan är mitt lopp, förklarar Tomas, som åkt cykelloppet sex gånger mellan Sälen och Mora. Det är kul med Cykelvasan, för det är en fest.

Några cyklister valde att bokstavligen följa i Gustav Vasas spår – det är ju i vinter 500 år sedan hans äventyr i Dalarna 1520–21, som 401 år senare ledde till det allra första Vasaloppet 1922: Fem tidigare segrare i Cykelvasan (Jennie Stenerhag, Hanna Bergman, Matthias Wengelin, Magnus Darvell, Fredrik Ericsson) och ett gäng andra elitcyklister och cykelprofiler cyklade runt i Falutrakten. Bland annat gjorde man ett stopp vid den stora röda timmerbyggnaden Ornässtugan, där Gustav Vasa flydde ut bakvägen genom dasset när han var jagad i december 1520.

Cykelgänget i Falun hade sedan målgång hemma hos Susanna Kallur invid Lugnets naturreservat, där de bjöds på nybakade Vasaloppsbullar. Susanna hade dessförinnan på lördagsförmiddagen cyklat Hemmavasan Cykel 45 tillsammans med tvillingsystern Jenny och trefaldige Vasaloppssegraren Daniel Tynell.

I Japan sprang Shihou Sekiya Hemmavasan Ultra 45, längs havet strax utanför staden Kobe.

I Schweiz, och även en sväng in i Tyskland, cyklade Jan-Olav Boeriis Hemmavasan Cykel 90, bland annat uppe i Jurabergen.

Mora- och Vasaloppsprofilerna Staffan Larsson och Jonas Buud, som vunnit Vasaloppet respektive Ultravasan 90, gör bägge de två längsta distanserna under Hemmavasan-veckan: både Hemmavasan Cykel 90 och Hemmavasan Ultra 90.

Årets Vasaloppssegrare Lina Korsgren och förre störtloppsåkaren Hans Olsson cyklade Hemmavasan Cykel 90 i Åre, där tidigare extremskidåkaren Sverre Liliequist tillsammans med ett kompisgäng sprang Hemmavasan Trail 10 uppför Fjällgårdshelvetet, sju gånger upp och ner för att få ihop till en mil!

Längdskidprofilen Mattias Svahn och kändiskocken Melker Andersson cyklade Hemmavasan Cykel 45 i Mora, och efter loppet kom Melker till Vasaloppsmålet och grillade firarmat på Vasagatan.

På norra Island körde i söndags Vera Kristin Kristjánsdóttir och maken Kári Hemmavasan Hemmavasan Cykel 90 i Akureyr. Med på halva sträckan var 13-årige sonen Róbert som körde Hemmavasan Cykel 45 och senare i veckan genomför 8-åriga dottern Karen Hemmavasan Cykel 10.

– Vår dag var perfekt, vi hade sol och 18 grader. Det har varit en dröm i många år att komma till Sverige och göra Cykelvasan och nu ”tack vare” Covid kunde vi delta. Vi tycker konceptet är underbart och förhoppningsvis, även efter Covid, kommer folk att kunna delta virtuellt runt hela jorden…

Ett hundratal deltagare har redan nu klarat av Vasaloppstrippeln, de har med andra ord lagt både ett cykellopp och ett löplopp till sitt skidlopp från i vintras. De flesta tycks sikta på att fullfölja sin ”trippel” med löpning på fredag eller lördag. Lördag den 22 augusti var ju också ursprungligen tänkt som årets stora löpardag under Vasaloppets sommarvecka.

Följ deltagarna i appen Hemmavasan, på Vasaloppets hemsida, Facebooksida och Instagram samt på hashtaggen #hemmavasan, där redan tusentals inlägg gjorts.

Hela den 9 timmar och 40 minuter långa direktsändningen Hemmavasan Live som sändes i Vasaloppet.TV i lördags, den 15 augusti, går att se i efterhand.
(Programledare: Johanna Ojala och Clara Henry. Experter: Roberto Vacchi och Johnny Hällneby.) www.vasaloppet.tv

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.