Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Olle Jonsson vann rullskidtävlingen när Asfaltbanan i Järpen invigdes i lördags.

Olle Jonsson vann rullskidtävlingen när Asfaltbanan i Järpen invigdes i lördags.

Lyckad invigning av Asfaltbanan i Järpen

Föreningen Röjsmohallen bjöd i lördags in till en inofficiell invigning av Asfaltbanan i Järpen i samarbete med J! Åre skidgymnasium och Järpens Skidklubb.
Karin Ersson från Svenska skidförbundet klippte bandet och Åre kommuns kommunalråd Daniel Danielsson talade under invigningsceremonin.
Rullskidtävlingen under invigningsdagen vanns av Olle Jonsson och Alicia Persson.

Med hänsyn till rekommendationer på grund av Covid-19 var programmet för dagen planerat med olika aktiviteter från tidig förmiddag till sen eftermiddag. Allt ifrån rullskidtävlingar med få inbjudna åkare i två klasser till ”prova på” aktiviteter och en lite lugnare avslutning med en tipspromenad runt banan.

Föreningen Röjsmohallen med samarbetspartners för dagen planerar att göra en riktig invigning med pompa och ståt under våren 2021. Men det hänger naturligtvis på hur läget med Covid-19 utvecklas framöver.

Karin Ersson, nationell chef på Svenska skidförbundet, klipper bandet.Karin Ersson, nationell chef på Svenska skidförbundet, klipper bandet.

Benny Ljungdahl, Röjsmohallen – centrum för idrott - var på plats i lördags.

Hur går dina tankar idag när vi står här på Röjsmon och ser rullskidåkarna som premiär-tävlar på Asfaltbanan?
– Det är helt fantastiskt! För cirka två år sedan, direkt efter att konstgräsplanen Norrmontage arena var klar satte vi igång planeringen med projektet Asfaltbanan. Redan där och då bokade vi dagens datum 22 augusti 2020 för invigning av asfaltbanan. Arbetet med bygget av banan har flutit på enligt plan. Det är idéerna för invigningen som har behövts justerats för att fungera i rådande situation med Covid-19. Bland annat rullskidtävlingarna som körs endast med några inbjudna åkare.

– Nu idag ser vi en liten del av vad asfaltbanan kan nyttjas till, den är inte byggd för endast rullskidåkare. Asfaltbanan är till för alla! Föreningslivets verksamheter, skidgymnasiet, de som promenerar med och utan rullator, små barn som lär sig cykla, långboardåkare, skolornas idrottslektioner, motionärer och elitidrottare, landhockey, eller tex de som tränar på att cykla på bakhjulet.

Rullskidtävling D/H 17
Först ut att ställa upp sig på startlinjen var gruppen D/H 17. Inbjudna elever på J! Åre skidgymnasium samt några gamla elever kom till start. Tävlingen kördes med så kallat elimineringsupplägg och genomfördes över totalt 7 km och i två omgångar.

Snabbast över de två omgångarna i herrklassen var de gamla skidgymnasieeleverna Olof Jonsson följt av Simeon Deyanov och Ossian Rosenberg. I damklassen segrade Alicia Persson före Stine-Lise Truu och Märta Rosenberg.

Alicia Persson tätt före Stine-Lise Truu och Märta Rosenberg.
Alicia Persson tätt före Stine-Lise Truu och Märta Rosenberg.

Åkarna var positiva över både banan och tävlingsformatet.

– Banan var rolig och givande att köra, samt ett lite nytt tävlingsupplägg som skapade taktisk  utmaning och ett bra träningspass under denna period av året, kommenterade Olle Jonsson efter målgång.

Martin Persson, tränare på J! Åre skidgymnasium var förstås också på plats.

Vad innebär utvecklingen av Röjsmon och Asfaltbanan för er på J! Åre skidgymnasium?
– Asfaltbanan gör anläggningen på Röjsmon komplett för Åre skidgymnasium och vår verksamhet. Vi har redan genomfört flera träningspass på banan. Våra elever och vi tränare kan inget annat än lovorda möjligheterna som ges här i Järpen.

Rullskidtävling D/H 15–16
De inbjudna deltagarna i D/H 15–16 kom från Jämtland/Härjedalen. Tävlingen började med att de körde en prolog med individuell start, ett varv på den 1600 meter långa banan. Sedan sprintheat med fyra åkare i varje start för att sedan avsluta med A- och B-final. Sammanlagt körde alla deltagare fyra varv var. Åtta tjejer och sju killar deltog och för de flesta var det tävlingspremiär på rullskidor.

Intentionen med tävlingen var främst att samla åkarna i JH-gänget och träna på att köra rullskidor i flera snabba heat. Ledarna för respektive åldersgrupp i JH skidor, Linda Redman, Östersunds Skidklubb och Stefan Tengblad, Ås IF, var på plats och pratade med ungdomarna inför kommande läger och säsong. Åkarna gillade banan på Röjsmon och var positiva till upplägget av tävlingen.

Några kommentare från ungdomarna efter målgång:

”Banan var lagom svår, inte för branta backar.”
”Efter fyra snabba varv är jag riktigt trött.”
”Det var superkul att testa rullskidtävling.”
”Kul att träffa kompisar i Folksamgänget.”

Ulf Richardsson, tävlingsledare Järpens Skidklubb, var också närvarande.

Hur ser du och skidklubben på utvecklingen av området runt Röjsmon och Asfaltbanan?
– Vi i Järpens Skidklubb är så tacksamma att vi, sommar som vinter, har tillgång till Röjsmon för vår barn- och ungdomsverksamhet. Stödet vi i JSK har från Åre kommun och Röjsmohallen i stort och smått är en viktig del i vår verksamhet, vare sig det är en vanlig träningskväll eller när vi arrangerar en skidtävling

– Lovorden om asfaltbanan av tävlande och ledare som jag hört idag är bara positiva, banan är lagom utmanade för barn- och ungdomar på rullskidor. Och flera uttrycker förhoppning om att det ska bli en återkommande tävling.

Under eftermiddagen erbjöd rullskidleverantörerna ”prova på” att åka rullskidor. Testa helt nya rullskidor eller prova åka för första gången. Flera tog chansen. Efter instruktioner och några vurpor kördes många varv runt planen. Några testade även att åka runt hela asfaltbanan.

Nu kan Järpen stoltsera med en fin rullskidbana.
Nu kan Järpen stoltsera med en fin rullskidbana.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson menar att FIS blundar för problemen kopplade till coronapandemin. FOTO: Mathias Mandl/GEPA pictures/Bildbyrån.

Längdåkningen gör fel menar Samuelsson

Världscupen i skidskytte och längdåkning startar båda sista helgen i november i Finland. Sedan ska längdåkarna till tre ytterligare länder före jul. Skidskyttarna gör bara en anhalt till, i Österrike ...