Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nils Persson strax bakom mållinjen på Vasaloppet i vintras där han överraskande slutade på sjunde plats. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Nils Persson strax bakom mållinjen på Vasaloppet i vintras där han överraskande slutade på sjunde plats. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppsskrällen Nils Persson görs sig redo för en ny säsong

Nils Persson var en skräll när han åkte in som sjua på Vasaloppet i vintras.
Nu laddar Nils för en hel säsong i Visma Ski Classics för sitt Pro Team, Team Engcon.
Nils är optimistisk efter mycket bra träning i sommar.
– Det har rullat på fint. Inga sjukdagar och inga skador, berättar han för Längd.se.

Vem hade tippat Nils Persson som topp tio på Vasaloppet i vintras? Knappast någon och inte han själv heller. Nils var 36:a 2019 och siktade själv på topp 20.

Han överraskade sig själv och alla andra när han var närmast bakom tidigare Vasaloppsvinnaren Andreas Nygaard i klungspurten om sjätte till 15:e plats. Nils var också andre svensk i loppet; Klas Nilsson, Team Igne slutade ju femma.

– Jag hade grymma skidor och grym kropp den dagen, säger Nils.

Kanske var det till och med så att det kunde blivit en ännu bättre placering.

– Nästa gång jag har den känslan i kroppen ska jag våga mer. Jag hade inte självförtroendet för det den där gången men nästa gång ska jag gå för det, berättar Nils.

Hur har träningen fortlöpt under sommaren?
– Det har rullat på bra. Inga sjukdagar och inga skador. När jag inte springer så mycket utan mest åker rullskidor så brukar jag klara mig från skadebekymmer, berättar Nils och fortsätter;

– Det blir lite fler timmar i boken det här året. Skillnaden mot tidigare år är framförallt att det blir mer stakning. Runt 80 procent av träningen är rullskidor; stakning eller klassiskt.

Kan du berätta lite mer om hur du tänker kring din träning?
– Jag blandar och ger. Det blir pass på fyra-fem timmar men också två plus två timmar. Jag vill också bibehålla diagonalåkning och helkropp i träningen.

Det var inför förra säsongen som Nils valde att styra inriktningen mot långlopp.

– Jag ville byta fokus och göra något annat efter att ha åkt runt på de svenska cuptävlingarna i många år. Jag fick motivation av att göra något annat.

Hans nya fokus gav också effekt på prestationerna på kortare distanser. På den svenska premiären i Gällivare gjorde Nils ett av sina bästa lopp när han var elva på 15 kilometer klassiskt.

En inspiration att byta inriktning fick Nils förstås från yngre brorsan Emil i Lager 157 Ski Team. Emil som i fjol fick ett stort genombrott i Visma Ski Classics med två segrar.

– Visst är det motiverande och inspirerande att se hur bra Emil åkt. Nu vill jag förstås slå honom.

Slog brorsan gjorde han på Vasaloppet. Sjundeplatsen var en skräll men Nils gjorde stabila insatser i de andra loppen han deltog i Ski Classics förra vintern också. Han var 20:e på Toblach-Cortina, 21:a på Kaiser Maximilan Lauf, 27:a på Jizerska och 36:a på Marcialonga.

Nils precis bakom Andreas Nygaard med före Anders Aukland och Max Novak i bakgrunden. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Nils precis bakom Andreas Nygaard med före Anders Aukland och Max Novak i bakgrunden. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Kommande vinter väntar en hel säsong i Ski Classics för Nils.

– Det ska bli kul att åka hela touren. Målet är att kliva upp en nivå och vara med in mot slutet i alla lopp. Störst fokus blir ändå mot Vasaloppet och Marcialonga, säger han.

Nils är sin egen tränare men har Team Engcons teamchef Jerry Ahrlin som bollplank.

– Sedan är vi många som tränar ihop här i Östersund. Jag pratar förstås en del med de andra om träning, som brorsan och (Oskar) Kardin till exempel, säger Nils.

Det är fullt fokus på träning för Nils. Efter lite jobb under våren är det nu ”bara” träning som gäller.

Jerry Ahrlin är glad över att ha Nils i sitt team och såg tidigt förra säsongen att han tagit steg i utvecklingen.

– Hans insats på Vasaloppet var väldigt imponerande men jag anande tidigt på säsongen att han hade potential. I grunden är han lik sin bror Emil och har fina förutsättningar för att utvecklas vidare, säger Ahrlin och fortsätter;

– Nils är väldigt lugn som person. Han kanske inte är bland de bästa nu på sommaren men bryr sig inte om det. Han är en åkare som verkligen kan få ut max när det verkligen gäller.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.