Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Linn Svahn intervjuas efter segern på 10 kilometer klassiskt i Trollhättan. FOTO: Från SVT:s sändning.

Linn Svahn intervjuas efter segern på 10 kilometer klassiskt i Trollhättan. FOTO: Från SVT:s sändning.

Övertygade seger för Linn Svahn

Linn Svahn, Östersunds SK, tog hem segern på damernas 10 kilometer klassiskt vid Alliansloppet Action Week. Hon vann 9,1 sekunder före Ulricehamns IF:s Johanna Hagström och 11,7 före Piteå elits Emma Ribom.
Precis som på herrsidan var det de unga åkarna som visade framfötterna.
– Det kanske är kaxigt att säga att jag inte är i så bra form men jag hoppas att det slår lite mer gnistor om mig när jag tävlar på vintern, kommenterade Svahn för SVT efter loppet.

Linn Svahn, 20, tog kommandot direkt och ledde loppet från start till mål. Sprintspecialisten visade att distansformen också finns där.

– Fokus var att få ett bra träningspass och köra igenom de nycklar jag tränat på tekniskt i sommar och se om jag klarade av det i hög fart och med tävlingsdjävulen med, sa Svahn och fortsatte;

– Planen var att få gå lite på rött och utmana mig själv och få se om jag orkade behålla farten.

Att segern skulle innebära att hon är i bra form nu menade dock inte Svahn.

– Det kanske är kaxigt att säga att jag inte är i så bra form men jag hoppas att det slår lite mer gnistor om mig när jag tävlar på vintern. Det är då jag vill åka fort.

Johanna Hagström, 22, tog andraplatsen efter en mycket vass avslutning där hon passerade Emma Ribom.

– Jag är väl ganska bra på att avsluta lopp. Men det är bara att köra slut på sig själv, det är inte svårare än så, konstaterade Hagström i intervju med SVT.

Emma Ribom, 22, tappade några sekunder på slutet men var glad efter tredjeplatsen.

– Jag är supernöjd. Det var kul att äntligen få dra på sig nummerlappen. Man kände att man är ovan att tävla. Det var tufft på slutet i sista backen, sa Ribom.

– Det här var ett bra kvitto att jag gjort jobbet i sommar men jag är ödmjuk inför att det är många månader kvar till tävlingssäsongen startar i november, fortsatte Piteå elit-åkaren.

Närmast bakom topptrion följde två IFK Umeå-åkare. Moa Lundgren var fyra, 20,5 sekunder bakom Svahn och Linn Sömskar, numera med fokus mot långlopp, hade 42,3 sekunder upp. Anna Dyvik, IFK Mora SK, blev sexa knapp fem sekunder efter Linn.

Förväntade toppnamn som Frida Karlsson, Sollefteå skidor och Charlotte Kalla, Piteå elit hittar vi längre ner i listan. Frida som gjorde en felåkning och tappade en del sekunder på det var åtta med dryga minuten upp till Svahn. Charlotte blev elva, 1.17 efter.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.