Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Det blir träning hemma i Sverige istället för på hög höjd i Frankrike för skidskyttelandslaget. FOTO: Håkan Blidberg.
Det blir träning hemma i Sverige istället för på hög höjd i Frankrike för skidskyttelandslaget. FOTO: Håkan Blidberg.

Inget höghöjdsläger för skidskyttelandslaget

Ledningen för skidskyttelandslaget har tagit beslutet att inte resa till Frankrike för det planerade septemberlägret på hög höjd.
Anledning till beslutet är den ökade smittspridningen i Frankrike samt de isoleringsregler som gäller vid eventuellt positivt coronatest i gruppen.

Tränarteamet har tillsammans med det medicinska teamet väntat in i det sista med att ta beslutet. Landslagsläkare Lykke Tamm, som bor i Frankrike, har god insyn i smittspridningen i landet och det franska sjukvårdsystemet och kommenterar beslutet så här:

– Vi har sett en snabbt ökande smittspridning i Frankrike den senaste veckan och det finns just nu inget som tyder på att läget kommer förbättras de närmaste veckorna, säger Tamm.

Eftersom läget inför lägret varit oklart sedan en tid tillbaka så har landslagsledningen använt de senaste veckorna till att förbereda en alternativ plan.

– Jag har lagt ner mycket tid på en ny bra träningsplan som vi nu känner oss trygga med. Den innebär att vi fortsatt kommer genomföra delar av det höghöjdsprojekt vi skulle göra i Frankrike men vi gör det på hemmaplan istället, menar huvudtränaren Johannes Lukas.

– A-laget kommer träna i Östersund med mycket fokus på träning i uppförsbackar där vi använder de möjligheter som finns på Vintersportcentrum, fortsätter Lukas.

Laget kommer också åka en vecka till Sollefteå på träningsläger. Efter det blir det några veckor i Östersund innan det första snölägret i Idre Fjäll. Där sker traditionsenligt de viktiga förberedelserna inför Sverigepremiären som arrangeras i Idre Fjäll 14-15 november och som därmed markerar starten av säsongen 20/21.

Landslagsåkarna är informerade om beslutet och den nya planen, som kommenteras så här av Sebastian Samuelsson:

– Jag tycker landslagsledningen har tagit ett naturligt beslut med tanken på utvecklingen i Frankrike. Den nya planen som Johannes har gjort känns genomtänkt och jag ser framemot fortsatt bra träning under hösten.

Siste nyheter

Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...